ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ISTUPAO NA JAVNIM PROSVJEDIMA

Marko Francišković na sudu odbacio optužbe za poticanje na terorizam: ‘Nisam kriv, optužnica je besmislena’

Autor: Hina

17.10.2023. 11:58
Marko Francišković na sudu odbacio optužbe za poticanje na terorizam: ‘Nisam kriv, optužnica je besmislena’

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL



Marko Francišković, njegova supruga Lana Ujdenica i Natko Kovačević izjasnili su se u utorak na zagrebačkom Županijskom sudu da nisu krivi za javno poticanje na terorizam.


Franciškovića optužnica, koju je pred sudom nazvao besmislenom, tereti za dva kaznena djela javnog poticanja na terorizam, a njegovu suprugu Lanu te Natka Kovačevića za po jedno.


Svo troje sumnjiče da su postupali sa ciljem “ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti”.




Francišković je optužen da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite uvedenih radi suzbijanja pandemije covida.


Istupe je, tvrde u tužiteljstvu, snimao i objavljivao na društvenim mrežama pozivajući na mobilizaciju i napade na članove vladajućih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti.


Francišković i supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.


Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom objavljivala na internetu, stoji između ostalog u optužnici.


Kovačevića se tereti da je 28. studenog 2021. s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju s kojega su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.


Francišković je prvi put pritvoren u prosincu 2021., a na slobodu je izašao u studenome prošle godine. No, 22. prosinca 2022. njegov je odvjetnik Zvonimir Hodak objavio da opet mora u istražni zatvor odlukom Visokog kaznenog suda koji je prihvatio žalbu državnog odvjetništva.


Ponovno je pušten da se brani sa slobode krajem veljače ove godine.