ponedjeljak, 2. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

DETALJI ISKAZA

Majka dječaka ubojice iz Beograda detaljno opisala što se događalo prije masakra

Autor: Portal NL

27.05.2023. 13:01
Majka dječaka ubojice iz Beograda detaljno opisala što se događalo prije masakra

Foto: ReutersMajka dječaka koji je početkom svibnja počinio masakr u Osnovnoj školi “Vladimir Ribnikar” u Beograd i pritom ubio devetero vršnjaka i školskog domara, detaljno je u iskazu policiji iznijela svoju verziju obiteljskih odnosa, detalje o djetinjstvu svog sina, a ispričala je i detalje o danu krvoprolića i neposredno prije.


Prvo osnovno javno tužiteljstvo je, naime, po službenoj dužnosti dalo nalog da ju se ispita, kako bi se utvrdilo je li prije kritičnog događaja zapustila ili zapostavila sina. Blic doznaje kako je majka kroz suze sina opisala kao boležljivog i pametnog, navodeći kako ništa nije ukazivalo na to da bi mogao postati masovni ubojica.


Kobno jutro


Ispričala je kako je sin pet dana prije zločina bio s prijateljem i njegovom majkom izvan grada. Tamo su proveli prvomajske praznike i nakon toga se vratili u Beograd. Tvrdi da po povratku nije primijetila promjene u ponašanju. Dan kasnije, 2. svibnja, dječak i njegova sestra nisu išli u školu, već su otišli kod bake i djeda, nakon čega su navečer zajedno gledali film.
“Majka se sjeća da je dječak u jednom trenutku otišao do trgovine kupiti namirnice, ali ni tog dana nije vidjela ništa čudno u njegovom ponašanju. Navodno je pričao s roditeljima o filmu koji su gledali i drugim temama koje ga zanimaju”, rekao je izvor za Blic.Ispričala je kako je kobnog 3. svibnja ustala prva kako bi napravila doručak za sina i njegovu sestru. Muž je već otišao na posao, nakon čega ih je probudila. Tvrdi da ni tada nije primijetila ništa čudno u ponašanju sina, osim što je tijekom doručka i spremanja bio usporen.


Majci je rekao da ne brine jer nastavnica obično kasni. Ona je odvela kćerku u školu, a dječak je sam ostao kod kuće i spremao se za školu. Sat vremena kasnije majka je čula za pucnjavu u školi, da bi u prvi mah pomislila da joj je sin među ranjenima. Otišla je ispred ustanove i tamo tek doznala istinu.


Nije bio impulzivan


“Majka kaže da je bila izbezumljena, da joj je i dalje teško vjerovati da je njen sin to učinio i uporno tvrdi da ništa nije ukazivalo da se ovako nešto moglo dogoditi. Rekla je da i vama vapi za objašnjenjem i odgovorima”, kaže izvor Blica.


Opisala ga je kao dječaka sa širokim interesima. Nije, dodaje, bio impulzivan, niti energičan, a svoje nezadovoljstvo nije iskazivao kroz plač. ”


“Tvrdi da je dječak bio bliži s njom, nego sa ocem, a da je o dječaku i njegovoj sestri od rođenja brinula i dadilja koja joj se nikad nije požalila na njega. Promjene u ponašanju primijetila je u pubertetu, ali kaže da nisu bile dramatične. Početkom ove školske godine se počeo zatvarati u sobu, ali nije zaključavao vrata. No tražio je da njegova mlađa sestra s kojom je dijelio sobu, izađe”, prepričava izvor srpskog lista detalje majčinog iskaza.Tvrdi da dječaka nije tukla, osim kad je bio skroz malen, a kažnjavala bi ga tako da bi mu zabranjivala korištenje računala i mobitela.


Zadirkivanje drugih


“Računalo je koristio za igranje igrica s prijateljima. Pritom se majci jednom prilikom požalio da je zbog svađe izbačen iz vršnjačke grupe u kojoj su igrali zajedno. Na mobitelu je koristio Instagram, Snapchat, YouTube i Tiktok. U drugom polugodištu je primijetila da je znao dobivati i slabije ocjene i da je manje zainteresiran.


No on joj je rekao da je sve pod kontrolom. Majka je rekla i da joj nitko iz škole od nastavnog osoblja, djece ili roditelja nije skretao pažnju da se on ponaša neobično, osim da je imao specifične interese”, piše Blic.


Tijekom šestog razreda, prije točno godinu dana, majci se požalio da ga neki prijatelji nisu pozvali na rođendan. Vidjelo se na licu da mu je krivo, pa je kontaktirala razrednicu da vidi u čemu je problem. Ona joj je odgovorila da su druga djeca vjerojatno ljubomorna na njega jer je odličan učenik. Rekla je i da joj se sin žalio da ga zadirkuju jer puno čita i nije dobar u nogometu.


“U tom periodu je dječak zatražio da promijeni smjenu kad krene u sedmi razred jer mu sredina nije odgovarala. Po dolasku u novi razred je sklopio nova prijateljstva i pričao da je zadovoljniji nego ranije. Čak je napisao i sastav o vlastitoj hrabrosti da promijeni sredinu.Poslije jezičnog kampa u Francuskoj se češće družio s djevojčicama, a razrednica je nakon toga poslala poruku da čestita i da su djeca predivna”, prepričava list detalje iskaza.


Odlasci u streljanu


Progovorila je i zašto je sina suprug vodio u streljanu na pucanje, tvrdeći da je smatrao da ga se treba upoznati s opasnostima koje nosi otužje.


“Majka tvrdi da nije bila suglasna da dječak ide u streljanu, ali da nije sumnjala u razmišljanje svog supruga, kao oca, i njegovu dobru namjeru. Dodala je da je njen suprug htio sinu ukazati na opasnost od oružja i pokazati mu kako ono funkcionira. Kaže da je u streljani bio samo dvaput i da su tamo bila i druga djeca.


Policiji je na kraju iskaza rekla da je skrhana bolom zbog sve stradale djece i čuvara škole – za koga je čak rekla da mu je dječak poklonio sličice koje je skupljao. Izjavila je sućut obiteljima ubijenih i rekla da ne zna kako im se obratiti”, dodao je izvor Blica.