ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

val prosvjeda

Macron odgodio državni posjet Njemačkoj zbog nemira u Francuskoj

Autor: Hina

01.07.2023. 20:31
Macron odgodio državni posjet Njemačkoj zbog nemira u Francuskoj

Foto: ReutersFrancuski predsjednik Emmanuel Macron odgodio je za utorak svoj državni posjet Njemačkoj, prethodno planiran za nedjelju navečer, priopćilo je njemačko predsjedništvo u subotu, a objava je uslijedila nakon četiri dana uličnih nemira u Francuskoj.


“Francuski predsjednik Macron danas je telefonom razgovarao s njemačkim predsjednikom Steinmeierom i izvijestio ga o situaciji u Francuskoj. Predsjednik Macron je zatražio odgodu svoga planiranog državnog posjeta Njemačkoj”, stoji u priopćenju njemačkog predsjedništva koje je AFP-u potvrdilo i francusko predsjedništvo.


“Njemački predsjednik žali zbog otkazivanja posjeta i savršeno razumije situaciju” u Francuskoj, stoji u priopćenju njemačkog predsjedništva.
Frank-Walter Steinmeier “s velikom pozornošću prati situaciju u Francuskoj. Nada se da će nasilje na ulicama uskoro prestati i da će se ponovno uspostaviti društveni mir”, dodao je. Bliski suradnici francuskog predsjednika rekli su da novi datum posjeta još nije određen.


Neimenovani izvor u Parizu smatra da francuski i njemački dužnosnici imaju puno prilika za susrete te da je državni posjet prije svega način ‘proslave’ francusko-njemačkog prijateljstva i predstavlja više od pukog i striktno političkog sastanka, no trenutak jednostavno nije najpovoljniji.


Krajem ožujka državni posjet kralja Karla III. Francuskoj morao se otkazati zbog socijalne krize povezane s mirovinskom reformom.