ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Novi brazilski predsjednik

Lula službeno prisegnuo i počeo sa svojim trećim mandatom

Autor: Hina

01.01.2023. 20:39
Lula službeno prisegnuo i počeo sa svojim trećim mandatom

Foto: ReutersLjevičarski čelnik Luiz Inacio Lula da Silva položio je u nedjelju prisegu za predsjednika Brazila na početku svog trećeg predsjedničkog mandata.


Lula, koji je vladao Brazilom u dva mandata od 2003. do 2010., pobijedio je krajnje desničarskog predsjednika na odlasku Jaira Bolsonara na izborima u listopadu, pomičući tu  južnoameričku naciju ulijevo.


Lula, 77-godišnjak, tijesno je u pobijedio Bolsonara i tako osvojio svoj treći predsjednički mandat nakon stanke tijekom koje je čak završio u zatvoru nakon presude za korupciju da bi naposljetku sve optužbe bile odbačene.
Bolsonaro nije čestitao Luli na pobjedi, a u petak je objavljeno da je otišao iz zemlje u SAD i izbjegao primopredaju vlasti. Tako on nije stavio predsjednički šal Luli oko vrata kao što nalaže demokratska tradicija.


Uoči inauguracije održana je minuta šutnje za nogometnu zvijezdu Pelea koji je umro u četvrtak i za bivšeg papu Benedikta XVI. koji je preminuo u subotu.


Bolsonarovi pristaše već dva mjeseca prosvjeduju i tvrde da su izbori pokradeni te pozivaju na vojni udar kako bi se spriječio povratak Lule na čelo države. Stoga je ceremonija u nedjelju održana pod strogim mjerama sigurnosti.


Uoči svečanosti objavljeno da je uhićen čovjek koji je imao eksploziv i nož i pokušao je ući na inauguraciju Lule da Silve.


Više desetaka tisuća Lulinih pristaša u nedjelju popodne zaposjelo je središte Brazilije, nekoliko sati prije inauguracije. Ranije je najavljeno da bi njegovo ustoličenje za predsjednika države moglo slaviti oko 300.000 ljudi.