Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Poptpisan ugovor

Ličko-senjski umirovljenici i dalje imaju potpuno besplatan prijevoz željeznicom

Autor: Marin Smolčić

17.07.2023. 12:04
Ličko-senjski umirovljenici i dalje imaju potpuno besplatan prijevoz željeznicom

Foto: Marin SmolčićU sali za sastanke Ličko-senjske županije održano je potpisivanje Ugovora o sufinanciranju troškova javnog prijevoza umirovljenika s prebivalištem na području Ličko-senjske županije između Ličko-senjske županije koju je zastupao župan Ernest Petry i HŽ-a putnički prijevoz d.o.o. kojega je zastupao član uprave Mario Zubak. U izjavi za medije župan Petry istaknuo je važnost postignutih Ugovora.


– Unatrag godine dana ovakav Ugovor je kao beneficiju koristilo preko 200 umirovljenika s područja naše Županije, prosjek duljine linija je oko 180 kilometara. Ta mjera besplatnog prijevoza za umirovljenike je u uzlaznoj putanji jer se sve više koriste poticajne mjere takvog besplatnog prijevoza. Ova mjera se pokazala jako dobrom i raste zanimanje umirovljenika za besplatno korištenje prijevoza Hrvatskih željeznica. Mnogi su umirovljenici ovisni o prijevozu, posebice kada je riječ o liječničkim pregledima, a financijski nisu u mogućnosti podmiriti troškove prijevoza. S druge strane umirovljenici putem željeznice mogu sebi priuštiti mnoge privatne posjete ili izlete. 


Kako smo istaknuli prošle godine svaki umirovljenik koji konzumira ovakav besplatan prijevoz ima neograničenu mogućnost putovanja u svim smjerovima, istaknuo je prilikom potpisivanja Ugovora župan Petry.
Član Uprave HŽ-a Mario Zubak još se jednom zahvalio Ličko-senjskoj županiji koja je prva Županija koja je sa HŽ-om sklopila ovakav Ugovor za potpuno besplatan prijevoz umirovljenika Hrvatskom željeznicom na čitavom području Republike Hrvatske.


Ovaj Ugovor predstavlja daljnji nastavak suradnje između Ličko-senjske županije i HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. na način da je Ličko-senjska županija u  svojem Proračunu za 2023. godinu osigurala financijska sredstva u iznosu 5.600 eura za prijevoz vlakom umirovljenika s prebivalištem na području Ličko-senjske županije te se Ugovor  primjenjuje od 1. kolovoza 2023. godine i traje do 1. kolovoza 2024. godine.