Četvrtak, 25. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

PREDAVANJE

Lička policija učenike u Brinju upoznala s opasnostim nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvima

Autor: Marin Smolčić

19.12.2023. 11:34
Lička policija učenike u Brinju upoznala s opasnostim nestručnog rukovanja s pirotehničkim sredstvima

Foto: Marin SmolčićHrvatska policija o pravilima uporabe pirotehničkih sredstava senzibilizira javnost već 30-tu godinu za redom, stoga su i danas tim povodom policijska službenica Policijske uprave ličko-senjske i policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu Regionalne protueksplozijske jedinice Rijeka održali edukativna predavanja učenicima od 5. do 8. razreda Osnovne škole Luke Perkovića Brinje.


Upoznali su učenike s opasnostima koja prijete uslijed nestručnog, neopreznog i nezakonitog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Također su učenike educirali s vrstom i podjelom pirotehničkih sredstva prema djelovanju i učincima, prije svega prema količini eksplozivne tvari te da se dijele na F1, F2 i F3 kategoriju.


Tijekom predavanja učenicima je naglašeno, ukoliko se njihovi roditelji ipak odluče za nabavku i uporabu pirotehničkih sredstava, da se obavezno pridržavaju pravila za sigurno rukovanje pirotehničkim sredstvima koja su istaknuta na poleđini svakog pirotehničkog proizvoda.
Učenici su tako imali priliku vidjeti i čuti razne savjete i upozorenja poput onoga da pirotehnička sredstva nisu „igračka“ i da je rukovanje s pirotehničkim sredstvima pa čak i najobičnijim petardama, uvijek rizično.


S velikim zanimanjem učenici su odgledali i preventivno-edukativni video film „Mir i dobro“ u kojem sudjeluju relevantni stručnjaci na ovu temu, a najviše su pozornosti obratili na fotografije koje prikazuju posljedice nepravilnog i neovlaštenog rukovanja pirotehničkim sredstvima. Tijekom predavanja policija je u nekoliko navrata pozivala na odgovornost i roditelje, da upoznaju djecu s opasnostima od pirotehnike, jer ozljede mogu ostaviti ozbiljne posljedice.