ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ZAGREBAČKI NADBISKUP

Kutleša najavio što će učiniti po pitanju pedofila u crkvi: “Smjernice su već napravljene”

Autor: Portal Novi list

27.04.2023. 20:37
Kutleša najavio što će učiniti po pitanju pedofila u crkvi: “Smjernice su već napravljene”

Foto: Dražen Kutleša / Foto Davor KovačevićMonsinjor Dražen Kutleša, novi zagrebački nadbiskup u intervjuu za Dnevnik Nove TV govorio je o smjernicama svog episkopata, sprečavanju pedofilije u crkvi, kanonizaciji blaženog kardinala Stepinca, o odnosu s državom te o drugim aktualnim temama. S njim je razgovarala reporterka i urednica vanjske politike Ivana Petrović.


Kutleša kaže da je uzbuđen pred ustoličenje koje je za dva dana.


“Svaki čovjek bi bio uzbuđen kod takvog događaja, pred njim su velika očekivanja i znamo što taj događaj za Crkvu u Hrvata znači”, rekao je.


“Svi trebamo biti ponizni ljudi”
Zagrebačka nadbiskupija u posljednje vrijeme imala je puno problema. Kutleša navodi kako će smjernice njegovog episkopata u centru imati Isusa Krista.


“Kad pogledamo Evanđelje, pogotovo u uskrsno vrijeme, vidimo da je u centru uskrsli Gospodin. Trebamo naviještati radosnu vijest i tražiti Isusa Krista. Najbolji odgovor ćemo naći po Njemu, kad je on rekao za sebe da je On put, istina i život”, dodao je.


“Ako slijedimo te stvari, znat ćemo gdje se nalazimo i kamo trebamo ići”, istaknuo je Kutleša.


U prethodnim razgovorima s Petrović je spomenuo krepost i poniznost.


“Svaki svećenik, svaki vjernik treba biti ponizan čovjek. Ako pogledamo današnje društvo, nekako je sve usmjereno na oholost i svi trebamo biti prvi, najljepši i najbolji, a u biti – prava krepost jest poniznost, samozatajnost.


Možda se u današnje vrijeme gleda više kao na slabost, a ne kao neka vrlina – biti dobar i pošten čovjek, biti ponizan”, objasnio je.


“Zato mislim da mi svi, počevši od nadbiskupa, trebamo biti ponizni ljudi”, dodao je Kutleša.


Što će učiniti po pitanju pedofilije?


Na pitanje – što je novo što će učiniti po pitanju pedofilije, navodi kako su smjernice već napravljene.


“Sada trebamo napraviti smjernice za zaštitu maloljetnika. Treba kazniti one koji su krivi, no zaštita maloljetnika je bitna”, dodao je.


Navodi da će Crkva podržati zaštitu djeteta. “Ali bitno je reći da je grijeh uvijek osoba. Potrebno je razviti osjećaj odgovornosti”, dodao je.


“Kako da taj čovjek uvidi da je pogriješio? On mora vidjeti da je pogriješio”, dodaje.


O politici s oltara


Osvrnuo se i na prigovore da određeni svećenici s oltara lobiraju za političke opcije.


“S naukom Crkve nije da se propagira neka konkretna politika. Svaki čovjek, pa tako i svećenik, može biti opredijeljen, smije imati svoje privatno mišljenje, i to je demokratsko pravo, ali ne može javno nastupati s oltara”, kazao je Kutleša.


“S oltara se naviješta Evanđelje i ono što je važno za vjernike i za svakog čovjeka, a ne samo za neku političku stranku. Po meni je to zloupotreba oltara”, dodao je.


Na pitanje o tome što se može napraviti po pitanju kanonizacije Alojzija Stepinca, Kutleša navodi kako bi se moglo dogoditi u vrijeme njegova episkopata da Stepinac bude proglašen svetim.


O miješanju politike u crkvu kaže kako je dobro da se pitanja proglašenja nekoga svetim prepuste crkvi.