Srijeda, 6. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Pod budim okom EU

Kurti i Vučić stigli u Ohrid, kreću pregovori o normalizaciji odnosa

Autor: Hina

18.03.2023. 14:46
Kurti i Vučić stigli u Ohrid, kreću pregovori o normalizaciji odnosa

Foto: ReutersKosovski premijer Albin Kurti i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić stigli su u subotu u Sjevernu Makedoniju na novi krug razgovora s dužnosnicima EU-a o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.


Kurti i Vučić odvojeno će razgovarati sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom prije zajedničkog razgovora, a kasnije se očekuje novinska konferencija.


“Optimističan sam”, rekao je Kurti uoči sastanka u Ohridu. “Došao sam ovdje s dobrim ciljem, s dobrom voljom i s vjerom da će se ono što je prije dogovoreno ovdje nastaviti kroz razgovore za provedbeni plan i na taj način postići konačni dogovor o normalizaciji”, dodao je.
Kosovo i Srbija prošlog su se mjeseca u Bruxellesu složili s dogovorom o normalizaciji odnosa uz podršku Zapada nakon gotovo 10 godina dijaloga uz posredovanje EU-a.


Međutim, još je potreban dogovor o aneksu o provedbi plana koji će biti u središtu subotnjih rasprava.


“Oči EU-a i zapadnog Balkana su usmjerene prema Ohridu danas”, tvitao je Borrell.


Posebni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar, koji također sudjeluje na razgovorima u Ohridu, kazao je za prištinski RTV21 kako “želi upozoriti da možda nećemo imati konačni sporazum”.


“Radit ćemo prema finalizaciji aneksa, a očekujem puno napretka”, dodao je.