Subota, 13. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Rusija

Kremlj opovrgava da stoji iza pogibije Prigožina

Autor: Hina

25.08.2023. 16:26
Kremlj opovrgava da stoji iza pogibije Prigožina

Foto: ReutersKremlj je u petak opovrgao da je naredio ubojstvo Jevgenija Prigožina, šefa plaćeničke skupine Wagner za kojeg se smatra da je poginuo u padu privatnog zrakoplova u srijedu navečer sjeverozapadno od Moskve.


U padu mlažnjaka Embraer Legacy je poginulo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade, a Prigožinovo ime je bilo na listi putnika.


“To je apsolutna laž, tom pitanju treba prići oslanjajući se na činjenice. Trenutno svjedočimo brojnim nagađanjima u vezi te zrakoplovne nesreće i tragične smrti putnika, posebice Prigožina. Dobro znamo u kojem smjeru idu zapadna nagađanja”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov reagirajući na insinuacije zapadnih čelnika da iza toga stoji ruski vrh.
Brojni kritičari ruskog režima ili njihovi bivši pristaše koji su pali u nemilost su ubijeni ili su bili mete pokušaja ubojstva, no Kremlj odbacuje bilo kakvu umiješanost.


Peskov je rekao da je istraga o uzroku pada zrakoplova u tijeku. Podsjetio je da je predsjednik Vladimir Putin u četvrtak rerkao da treba “pričekati rezultate” istrage.


“O zrakoplovnoj tragediji ponajprije želim izraziti iskrenu sućut obiteljima žrtava. To je uvijek tragedija. Doista, ako su zaposlenici skupine Wagner bili ondje, a prvi podaci ukazuju da jesu, želio bih napomenuti da su ti ljudi dali znatan doprinos našoj zajedničkoj stvari, borbi protiv neonacističkog režima u Ukrajini, to pamtimo, to znamo i nikada nećemo zaboraviti”, rekao je Putin.


Za Prigožina je rekao da je “bio čovjek teške sudbine”, ali i “nadaren poslovni čovjek”, dodavši da će istraga potrajati, ali će se temeljito provesti.