Foto: Ivan JAMIČIĆ
Adekvatni jutarnji obrok bi trebao biti lagan, trebalo bi se jesti voće kao idealnu grupu namirnica nakon sna. Organizmu treba voda, biološka, aktivna voda koja detoksificira, trebaju mu vitamini, elektroni, treba mu namirnica koja brzo daje energiju, a poznato je da nema lakšeg dobijanja energije od energije iz voća
Kako živjeti zdravo, osigurati organizmu dovoljno energije za neometano funkcionranje, kako ne biti podložan bolesti i stresu, a onda i zadovoljan – pitanja su koja su oduvjek bila u fokusu ljudskog razmišljanja. Kako pronaći ravnotežu između užitka i rada, balans koji bi nam trebao osigurati što više životnog zadovoljstva uz što manje odricanja. Odgovora je mnogo, od duhovnog angažmana, meditacije, vježbi opuštanja, autogenih treninga, psihoanalize, raznih tehnika i vještina pa do legalnih i sve češće nelegalnih stimulansa. Teorija je mnogo, no gotovo ni jedna ne zaobilazi jedno od najvažnijih poglavlja ljudske i svake druge egzistencije – hranu.
Znati se hraniti, konzumirati namirnice koje jačaju i izgrađuju organizam osnovna je životna vještina. Posebice danas, kada nas sa svih strana “zapljuskuju” oblaci otrova, kada je zemlja zatrovanija no ikad, kada zrak koji udišemo sadrži opasne plinove, kada gotovo sva industrijski proizvedena hrana biva manje ili više konzervirana, kada do nedavno tvari korištene za bojne otrove bivaju neizostavni dio hit napitaka, a hrana biva sve više stimulans za nepce, oči i nozdrve, a sve manje temelj izgradnje i zdravog funkcioniranja organizma.
Jer posljedice su katastrofalne, od pomanjkanja energije, preko stresa, raznoraznih alergija, pretilosti do karcinoma i niza drugih po život ozbiljnih bolesti. Današnji je čovjek, mišljenja su nutricionistički stručnjaci, jednostavno “zaboravio” čemu služi hrana. Doktor Darko Marđetko, zadarski nutricionist, smatra da ljudskoj prehrani treba prići na holistički način, zapitati se prije svega što je uopće svrha prehrane.
Sto grama oraha kao šest jaja!
– Danas postoji mnogo teorija o ljudskoj prehrani, gotovo svaki dan izađe nova knjiga koja se bavi ovom problematikom, no ne treba prelistati mnogo stranica kako bismo vidjeli da su informacije s kojima se susrećemo kontradiktorne, da svaka nova teorija donosi nešto drugačiji pogled na prehranu od prethodne. Nema veće kontroverzije na području ljudske medicine od područja prehrane, ističe dr. Marđetko.
– Ljudska prehrana služi da omogući normalno funkcioniranje organizma, stvaranje energije, izgradnju proteina koji grade naša tkiva i organe. To je bit prehrane. Trebaju nam osnovne hranjive tvari u što je god moguće prirodnijem obliku, što manje termički obrađene kako bi se probava odvijala onako kako je to priroda zamislila. Primarni cilj prehrane svakako nije ono što se danas može vidjeti, gušti, užitci, mirisi, filozofski aspekti, artistički aspekti, izmišljanje kojekakvih kombinacija boja i okusa, šugova, egzotičnih, neegzotičnih…sve to nema veze sa zdravom prehranom, naglašava dalje Marđetko.
Za njega jedan standardni jelovnik prosječnog čovjeka nije ništa drugo do put u bolest.
– Većina će ljudi dan započeti s kavom, raznim namazima, pecivima, pahuljicama ili kobasicama. Za ručak će pojesti juhu, malo lešo ili pečenog mesa, ili, pak, ribu uz krumpire ili tjesteninu. Nakon toga će sve to zasladiti kolačima te zaliti vinom ili nekim drugim alkoholom. Onda opet ide kava, da bi za večeru na stol došao ili ostatak od ručka, ili nekakav sendvič, mlijeko, jogurt ili sir. Na kraju se jede voće, ako ga uopće ima na jelovniku, navodi Marđetko.
– Na taj način, ističe dalje, organizam biva u stanju kronične pothranjenosti, neadekvatne produkcije energije kao i loše izgradnje. Najčešća greška svakodnevne prehrane je što su jutarnji obroci preteški, dan se započinje sa škrobnim namirnicima ili bjelančevinama ili, pak, masnim namirnicama poput maslaca u kombinacijama koje su apsolutno neadekvatne. Spavanje je doba posta koji se ne prekida teškim namirnicama. Adekvatni jutarnji obrok bi trebao biti lagan, trebalo bi se jesti voće kao idealnu skupinu namirnica nakon sna. Organizmu treba voda, biološka, aktivna voda koja detoksificira, trebaju mu vitamini, elektroni, treba mu namirnica koja brzo daje energiju, a poznato je da nema lakšeg dobijanja energije od energije iz voća, fruktoze koja odmah po unosu prelazi u glukozu bivajući na raspolaganju organizmu kao osnovno pogonsko gorivo. Voće možemo kombinirati jedino s orašastim plodovima, koji su također jedna grupa voća, bogati nezasićenim masnim kiselinama, mineralima, te ono što je posebno važno, pogotovo za ljude koji fizički rade, najkaloričnije namirnice. Sto grama oraha je kalorijski jednako unosu šest jaja! Nakon takvog obroka čovjek se osjeća lagano, nema težinu u želucu, nema smetnje s pospanošću i pad energije. Dobio je biološku vodu, vitamine, minerale, omega kiseline, kalorije. Tako se počinje dan, dodaje Marđetko.
Idealan ručak
Baveći se godinama problemom ishrane, doktor Marđetko upozorava kako je važno znati kombinarati namirnice.
– Ručak bi trebao biti bjelančevinast obrok, meso ili riba sa salatom i povrćem, nikako s kruhom, tjesteninom, općenito škrobnom hranom ili hranom na bazi žitarica. Ljudski je organizam tako napravljen da se škrob razgrađuje u lužnatim pH vrijednostima, za razliku od proteina koji za svoju razgradnju trebaju kiseli medij želuca sa pH vrijednostima oko 2, što znači da se organizam mora snažno aktivirati i potrošiti puno energije da bi razgradio bjelančevinastu grupu namirnica i škrobnu hranu istovremeno. Rezultat je neadekvatna razgradnja i bjelančevina i škrobnih namirnica. Nepotpuno razgrađene bjelančevine započinju u crijevu trunuti, a škrobovi su podložni vrenju, što rezultira auto-toksičnim crijevnim sindromom.
Na taj način, upozorava dalje Marđetko, proizvodi se mnogo kiselih i toksičnih kemikalija koje ozbiljno truju probavni trakt. Bjelančevine stoga treba kombinirati jedino sa salatama i povrćem jer te namirnice dobro neutraliziraju kiselost i toksičnost. Isto tako s povrćem i salatom treba jesti i škrobne namirnice (krumpir, tjesteninu, kruh). Ako ne možemo bez tjestenine onda neka to bude integralna i to za večernji obrok jer takva tjestenina sadrži barem nešto minerala, vitamina i vlakana koja čiste crijeva. Način prehrane koji se danas koristi u tradicionalnoj kuhinji rezultira činjenicom da je probavni sustav najveći potrošač energije u organizmu što je apsurdno jer bi probavni sustav trebao biti taj iz kojeg crpimo energiju, a ne taj kojem dajemo energiju, ističe Marđetko.
Pod utjecajem jakih prehrambenih lobija suvremenom se čovjeku sustavno amputiraju neistine o hrani koje za posljedicu imaju sve veći broj bolesnih ljudi.
– Suvremena je prehrana puna zabluda od kojih je jedna od najvećih svakako teorija o mliječnim proizvodima. Većina ljudi će vam reći da je mlijeko zdrava hrana, što je daleko od istine. Kravlje mlijeko je svakako najzdravija hrana na svijetu, no ne za ljude već za teliće. Nakon treće godine života mlijeko ljudskom organizmu ne treba. Životinjsko, najčešće kravlje mlijeko bismo i mogli donekle konzumirati ako bismo ga dobivali u njegovom prirodnom obliku od organski uzgojenih krava, a ne od krava tretiranih antibioticima, hormonima, beta blokatorima i raznoraznim cjepivima, upozorava Marđetko.
Konzerviranje namirnica i njihova prerada osnova su rasta profita prehrambene industrije, a shodno tome i njihovog utjecaja na javnost pa ne čude činjenice što je malo ljudi informirano o štetnosti nekih proizvoda danas osnovne potrošačke košarice. No, na sreću sve je veći broj onih koji barataju istinitim informacijama, koji se okreću eko proizvodima, nekemijski tretiranim i neprerađenim.
Jedna od njih je i Danica Popović koja zadnjih desetak godina vodi trgovinu zdrave hrane i dodataka hrani. Zadovoljna je što joj broj kupaca raste, posebice mladih osvještenih pojedinaca, spremnih za promjene u pristupu hranjenju.
– Broj kupaca koji koriste ove proizvode je sve veći, ljudi su sve više educirani o zdravim namirnicama, namirnicama koje će im omogućiti zdravlje, nahraniti organizam, a ne ga otrovati. Globalizacija je uzela maha pa danas gotovo da i nemamo zdrave hrane u našim trgovinama, kvaliteta hrane je toliko pala, pa pitanje konzumiranja zdravih namirnica postaje jedno od ključnih ljudske egzistencije.
Svjedoci smo, kaže Danica Popović, brojnih alergija, bolesti, depresije, nedostatka energije i brojnih drugih poteškoća na koje nailazi suvremen čovjek. Jedan od ključnih razloga tome leži svakako u hrani koja se konzumira, u svim onim emulgatorima i ostalim kemijskim spojevima koji neizostavno idu uz najveći broj prehrambenih proizvoda. Još do nedavno, najveći broj mojih kupaca dolazio je ovdje u trgovinu kako bi si pomogli u liječenju određenih bolesti, pokušali zdravim dodacima prehrani i zdravim namirnicama pomoći svom organizmu. Iako su ti razlozi i danas najintenzivnije prisutni, sve je veći broj onih koji ne namjeravaju čekati da se razbole, koji nastoje pravovremeno omogućiti svom organizmu neometano funkcioniranje, zdrav unos namirnica, ističe Popović.
Govoreći o zdravim dodacima hrani Popović posebno izdvaja matičnu mliječi, dodatak prehrani koji bi preporučila svima. Matična mliječ ima izuzetno dobro djelovanje na organizam, pomaže pri nizu zdravstvenih poteškoća, diže energetsku razinu i pospješuje rad organizma. Razultati dakako ovise o redovitosti uzimanja, uostalom i kod brojnih drugih dodataka prehrani poput već svima znanih biljaka aloja i noni.
Svakodnevno na sunce!
Egzotične biljke i dodatke prehrani preporučit će i doktor Marđetko, no tek kada utvrdi u kakvom je stanju organizam i koji bi mu dodatak dobrodošao.
– Ponekad je u terapijske svrhe neophodno uzimati neke dodatke prehrani, sve ono što će pomoći pacijentu i olakšati mu njegove smetnje. No treba nastojati koristiti prirodne tvari, one koje organizam i inače koristi za svoje normalno funkcioniranje, ali ih u datom momentu u svrhu liječenja, treba dati u većim količinama. Prije svega bi trebalo procijeniti u kakvom je stanju osoba i što joj treba, koliko je eventualno bolest uzela maha, koliko su potencijali te osobe za samoregulacijom, koliko može razgraditi od namirnica koje jede i koliki su mu kapaciteti apsorpcije hranjiva.
Ljudski organizmi mogu biti različitih metaboličkih tipova, nije sva hrana za svakoga, netko će bolje funkcionirati s više bjelančevina, netko s više ugljikohidrata, netko s više masti. Neki ljudi koji imaju, primjerice problema s aterosklerozom moraju, naizgled paradoksalno, jesti više masnije hrane da bi spriječili razvoj bolesti, dok neki drugi, iako imaju istu smetnju s aterosklerozom, zbog razlike u metaboličkom tipu, naprotiv moraju izbjegavati masnu hranu. Svaki dan čovjek mora jesti voće, povrće, orašaste plodove, meso ili ribu i žitarice.
Ovo su temeljne skupine namirnica iz kojih organizam može dobivati sva potrebna hranjiva za normalno funkcioniranje. Ne treba pretjerivati ni sa kakvom hranom te treba uzimati dovoljno vode, jer se bez nje ne može. I ne zaboraviti se izlagati suncu kao izvoru energije bez kojeg nema života. Danas se takve nebuloze pričaju o suncu i sunčanoj energiji da ljudi bježe od sunca ne znajući da je jedan od najvažnijih patoloških rizičnih faktora za razvoj karcinoma deficit vitamina D koji se jedino pod sunčevom svjetlošću može aktivirati u organizmu, navodi dr. Marđetko.
Jedino što se može napraviti je razumno, svakodnevno izlaganje suncu u trajanju od barem 20 minuta, ne previše da se ne potencira razvoj upale kože ili opeklina. Kojekakve nas reklame danas upozoravaju da se ne smijemo sunčati jer ćemo dobiti karcinom kože, a najniži postotak karcinoma kože je u australskih ribara, na kontinentu po javnoj percepciji najrizičnijem za sunčanje. Dakako malo tko zna da je osam od deset krema za sunčanje kancerogeno, što je samo još jedna od niza dezinformacija o zdravom životu, zabludama koje idu uz bok neistinama o prehrani, njenoj svrsi i načinima zdravog življenja, zaključuje Marđetko.
Kava – od stimulacije do depresije
Čovjek današnjice nedovoljno spava, pogrešno se hrani, puno radi (ili uopće ne radi) i konstantno je pod stresom. Najveći broj ljudi nezadovoljan je svojim životom te mu treba nešto što ga stimulira. Najpopularniji stimulans je svakako kava. A svaki stimulans u svom djelovanju ima sinusoidu. Prva faza je stimulacijska, pobuđujuća, no kada prođe ta faza stimulacije dolazi faza depresije, osjećaja slabosti, iscrpljenosti, pada energije. U tim momentima najčešće se pribjegava novoj kavici, pa još jednoj i još jednoj… Rezultat je da organizam postaje ovisan o stimulansu, a pritom se neadekvatno regenerira. Većina ljudi, pogotovo srednje i starije dobi ima problema sa spavanjem. Ljudi malo spavaju, a po najnovijim spoznajama čovjek bi trebao spavati između 8 do 9 sati u potpuno mračnom prostoru, u uvjetima gdje se hormoni mogu neometano lučiti i omogućavati noćnu regeneraciju.
ZABLUDE O MLIJEKU
Ljudi kojima se zbog intolerancije preporuča izbjegavanje mlijeka najčešće se pitaju kako će svom organizmu nadomjestiti kalcij, što je zabluda. U mlijeku je, naime, kalcij primjeren za probavni sustav krave, probavni sustav od četiri želuca, a ne od jednog kao što je ljudski. Vezan je za bjelančevinu kazein od koje ga je jako teško odvojiti. Nadalje, ako mlijeko nema barem dva posto masti, kalcij se ne može apsorbirati u crijevu, tako da od takozvanih “light” mliječnih proizvoda nemamo velike koristi. Što se više pije mlijeka, više je želučanih i crijevnih upala, upala dišnog sustava, a najnovije američke studije pokazuju da se javlja i više osteoporoze.
najnovije
najčitanije
Nogomet
HNL
Uremović spasio Hajduk poraza u Osijeku, ‘Bijeli’ na plus tri od Rijeke
Novosti
DMITRIJ PESKOV
Kremlj kaže da Biden potkopava Trumpove mirovne planove za Ukrajinu
Hrvatska
prevezeni u KBC Split
Teške ozljede više organskih sustava kod troje mladih stradalih u eksploziji u Kninu
Košarka
Izložba u Sv. Donatu
[FOTO] Članstvo u Gradu košarke i podsjetnik da Grad i dalje zaobilazi Muzej zadarske košarke
Zadar
OBAVIJEST HEP-A
OPET BEZ STRUJE! Dijelovi Zadra i okolice u ponedjeljak ostaju bez električne energije, evo popisa
Zadar
tužna vijest
Preminuo ugledni zadarski otorinolaringolog dr. Zlatko Matulić
Zadar
đir po poluotoku
[FOTO] Sunčana jesenska subota izmamila Zadrane u šetnju
Zadar
danas prosvjed
Zadranka Jasminka Adžić Sikirić: ‘Brutalni porezni udar pomest će mnoge male iznajmljivače’
Županija
kupnja
I ovu nedjelju otvoren određen broj trgovina u Zadru i županiji, donosimo popis
Crna Kronika
strava u slavoniji