ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BIVŠA PREDSJEDNICA

Kolinda otkrila vraća li se u politiku: “Uvijek kažem, nikad ne reci nikad”

Autor: Portal Novi list

24.02.2024. 21:05
Kolinda otkrila vraća li se u politiku: “Uvijek kažem, nikad ne reci nikad”

Foto: Neva Zganec/PIXSELL

Ne žali za pet godina koje je provela na Pantovčaku kao predsjednica RepublikeBivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je nakon skupa podrške za Ukrajinu u Zagrebu da se u ovom trenutku ne vidi u hrvatskoj politici, ali da ne žali zbog svog predsjedničkog mandata.


Što život dalje nosi?


“Ne razmišljam u ovom trenutku uopće o politici i ne vidim se u hrvatskoj politici u ovom trenutku barem i ove godine. A što život dalje nosi…


Uvijek kažem, nikad ne reci nikad. Ali to ne znači da nešto planiram, nego ne želim da na kraju ispadne da netko kaže da sam lagala”, rekla je je Grabar Kitarović nakon skupa za RTL.
Istaknula je da politika nikad nije bila njezina posebna ljubav te da više voli ovo što trenutno radi, a to je područje međunarodnih odnosa i geopolitika.


Ipak, ne žali za pet godina koje je provela na Pantovčaku kao predsjednica Republike.


“Ne možete nikad žaliti za svojim životom. Prošlost se ne može promijeniti, ali na budućnost uvijek možete utjecati”, smatra Grabar Kitarović.


“Ukrajina se ne može stati boriti”


Bivša predsjednica, s druge strane, u Zagrebu je dala podršku Ukrajini na skupu kojim je obilježena druga godišnjica ruske invazije na tu zemlju i istaknula da joj je ovaj dan posebno emotivan.


“Dvije godine koliko se ti ljudi bore, proživljavam i osobno kroz mnoga prijateljstva koja sam stekla. Imam aplikacije na mobitelu, znam i pratim svaki put kad je uzbuna.


Netko je izračunao da su Ukrajinci otprilike 3000-4000 sati u gradovima proveli u podrumima i skloništima u ove dvije godine. To je nekoliko mjeseci izgubljenog života, izgubljena mladost”, naglasila je.


Odgovarajući na pitanje o mogućem kraju rata, rekla je da o pregovorima moraju odlučiti sami Ukrajinci, podsjetivši pritom da se svaki rat završava pregovorima za stolom.


Kad bi se to moglo dogoditi, ipak, ne može predvidjeti.


“Imamo situaciju da crta bojišnice stoji. To može potrajati i duže vrijeme jer Ukrajinci nemaju tu vrstu i količinu oružja koja bi bila potrebna da probiju ruske obrambene linije na kojima su se utvrdili.


Ukrajina se, naravno, ne može stati boriti jer ako se to dogodi, sutra je ne bi bilo. Ali ako se Rusija stane boriti, imat ćemo mir”, ispričala  je Kolinda Grabar-Kitarović u razgovoru za RTL.