Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Ublažavanje mjera

Kina priprema stanovništvo da živi s COVIDOM-19

Autor: Hina

07.12.2022. 10:00
Kina priprema stanovništvo da živi s COVIDOM-19

Foto: ReutersKineske nacionalne zdravstvene vlasti priopćile su u srijedu da asimptomatski slučajevi covida-19 i osobe s blagim simptomima mogu ostati u izolaciji kod kuće, što je dosad najjači znak da Kina priprema stanovništvo da živi s bolešću.


Većina slučajeva zaraze koronavirusom je asimptomatska ili blaga i nije potrebno posebno liječenje, stoji u priopćenju Nacionalne zdravstvene komisije.


“Asimptomatski i blaži slučajevi mogu se izolirati kod kuće uz pojačan zdravstveni nadzor, a ako im se stanje pogorša mogu se pravodobno prebaciti u određene bolnice na liječenje”, priopćio je NHC.
Kina je gotovo tri godine držala covid-19 opasnom bolešću u rangu s kugom i kolerom, no od prošloga tjedna najviši dužnosnici priznali su da se smanjila sposobnost virusa da uzrokuje bolest, a neki kineski stručnjaci sugeriraju da nije smrtonosniji od sezonske gripe.


Promjena protokola karantene odražava prilagodbe mjera prevencije i kontrole u skladu s karakteristikama mutacija virusa, priopćio je NHC.


Kućna izolacija za zaražene označava značajnu promjenu pravila.


Ranije tijekom godine, cijele su zajednice bile zatvorene, ponekad tjednima, nakon što je pronađen samo jedan pozitivan slučaj. Prošli su mjesec prema novim i manje strogim pravilima karantene zatvarane samo zahvaćene zgrade.


Područja visokog rizika trebaju biti točno definirana prema zgradi, jedinici, katu i kućanstvu i ne smiju se samovoljno proširivati na cijele stambene komplekse i zajednice, rekao je NHC.


Zdravstvene vlasti pozvale su lokalne samouprave da “odlučno isprave pojednostavljene, jedinstvene mjere za sve i dodaju dodatne mjere” za prevenciju covida te da odbace i prevladaju “formalizam i birokraciju”.


NHC je naveo ukupno 10 novih smjernica koje slijede nakon 20 mjera objavljenih 11. studenog u svrhu “optimiziranja” protokola za prevenciju i kontrolu covida.


Zadnja verzija protokola – objavljena potkraj lipnja – temeljila se na sprečavanju uvoza zaraza iz inozemstva dok je “dinamički” svodila slučajeve zaraze na nulu kako i kada se pojave.


Iako NHC u srijedu nije spomenuo pristup nulte tolerancije prema covidu, rekao je da se treba pridržavati zadnjeg izdanja protokola za kontrolu epidemije dok se primjenjuju najnovije mjere i smjernice.