Četvrtak, 30. studenog 2023

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Partneri s istoka

Kina priopćila kako njihov odnos s Rusijom postaje sve dublji i kvalitetniji

Autor: Hina

04.02.2023. 09:23
Kina priopćila kako njihov odnos s Rusijom postaje sve dublji i kvalitetniji

Foto: ReutersKina je u subotu priopćila da se uzajamno političko povjerenje s Rusijom nastavlja produbljivati nakon što je zamjenik ministra vanjskih poslova Ma Zhaoxu posjetio zemlju ovaj tjedan i sastao se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.


Kina je voljna surađivati s Rusijom u provedbi njihova strateškog partnerstva i promicanju napretka u njihovim odnosima, istaknulo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.


Kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin najavili su prije godinu dana u Moskvi strateško partnerstvo u svrhu suprotstavljanja utjecaju Sjedinjenih Država koje, kako su rekli, neće imati “zabranjenih” područja suradnje.
Ma se također sastao sa zamjenicima ruskog ministra vanjskih poslova Andrejem Rudenkom i Sergejem Veršinjinom tijekom svog posjeta od 2. do 3. veljače, navodi se u priopćenju.


Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o bilateralnoj i multilateralnoj suradnji te međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, dodaje se.


Izjava dolazi neposredno nakon pojačane napetosti između Kine i Sjedinjenih Država zbog leta kineskog balona iznad američkog zračnog prostora.


Washington ga je opisao kao špijunski balon, a Kina kaže da je to civilni zračni brod koji se koristi u meteorološke i druge znanstvene svrhe.


Zbog toga je odgođen posjet državnog tajnika Antonyja Blinkena Kini koji je trebao početi u petak.


U priopćenju ministarstva vanjskih poslova o Maovu posjetu ne spominje se Ukrajina, gdje Rusija vodi vojnu operaciju gotovo godinu dana. Kina je nije osudila niti upotrebljava riječ “invazija”.


Ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je u četvrtak da odnosi Moskve s Kinom nemaju granica i da je njihova priroda, unatoč tome što nisu formalni vojni savez, mnogo dublja i šira.