Srijeda, 28. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ma nismo mi...

Katar ponovio kako skandal u Europskom parlamentu nema veze s njima

Autor: Hina

18.12.2022. 14:02
Katar ponovio kako skandal u Europskom parlamentu nema veze s njima

Foto: ReutersKatar je u nedjelju ponovno zanijekao bilo kakvu uključenost u korupcijski skandal povezan s osobama iz Europskog parlamenta koji istražuju belgijske vlasti.


Belgijske vlasti optužile su četiri osobe povezane s Europskim parlamentom zbog sumnje da ih je Katar, domaćin ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva, podmitio novcem i poklonima kako bi utjecao na proces donošenja odluka. Katar je ranije zanijekao bilo kakve nezakonite radnje.


Diplomat katarskog predstavništva pri Europskoj uniji u izjavi objavljenoj u nedjelju rekao je da su “predrasude” i “netočni podaci koji su iscurili tijekom istrage”, umjesto da se pričekaju zaključci”, utjecali na odluku parlamenta u četvrtak da usvoji rezoluciju o obustavi rada na svim zakonodavnim odlukama vezanim uz Katar i o zabrani pristupa katarskim predstavnicima.
Rezolucija traži obustavu rada posebno u pogledu liberalizacije viznog režima, planiranih posjeta i europsko-katarskog sporazuma o zračnom prijevozu, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.


“Odluka da se uvede tako diskriminatorno ograničenje … negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu suradnju, kao i na pregovore o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti, koji su u tijeku”, rekao je diplomat.


Katar je jedan od glavnih proizvođača prirodnog ukapljenog plina (LNG) uz Sjedinjene Države i Australiju.


Od ruske agresije na Ukrajinu krajem veljače, upravo su se Kataru najčešće obraćale europske zemlje u potrazi za alternativnim dobavljačem plina


Katar je bio “ekskluzivno kritiziran i napadan” u istrazi i duboko je razočaran što belgijska vlada nije “uložila napore da u suradnji s našom vladom ustanovi činjenice”, stoji u izjavi.


Glasnogovornik belgijskog ministarstva pravosuđa nije odmah komentirao slučaj.


Ministarstvo je u srijedu objavilo da njihova obavještajna služba više od godinu dana blisko surađuje s drugim europskim zemljama kako bi razotkrila korupcijski skandal.


Katar je istaknuo u nedjelju “čvrste” veze s nekim zemljama Europske unije i “zahvalnost onima” koje su ostale angažirane unatoč valu napada.


S druge strane belgijska vlada pokazala je nedostatak suradnje prema partneru koji je “blizak” i “velik je dobavljač” LNG-a, navodi se.