Nedjelja, 21. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Utrka za Bijelu kuću

Kandidaturu za predsjednicu SAD-a najavila bivša guvernerka Južne Karoline

Autor: Hina

01.02.2023. 16:56
Kandidaturu za predsjednicu SAD-a najavila bivša guvernerka Južne Karoline

Foto: ReutersBivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley kandidirat će se 15. veljače za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., konkurirajući svojem nekadašnjem šefu, bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu, rekao je izvor upoznat s njezinim planovima.


Haley bi trebala otkriti pojedinosti o svojoj kandidaturi kasnije u srijedu, po listu The Post and Courier, koji je prvi izvijestio o njezinim planovima.


Kći indijskih imigranata koji su vodili uspješnu trgovinu odjećom u ruralnim dijelovima države, Haley je stekla ugled u Republikanskoj stranci svojim vjerodostojnim pristupom pitanjima roda i rase.
Istaknula se i kao snažna zagovornica američkih interesa u inozemstvu u svojstvu američke veleposlanice pri UN-u u mandatu predsjednika Trumpa od 2017. do 2018. godine.


SAD se tada povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma, koji je potpisao bivši demokratski predsjednik Barack Obama, a koji je jako nepopularan među republikancima.


Haley se nekoliko puta ogradila od Trumpa da bi kasnije ublažila retoriku prema njemu kazavši da on ima važnu ulogu u Republikanskoj stranci.