Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

SASTANAK S PLENKOVIĆEM

Kancelar Austrije: Kada govorimo o proširenju Schengena, ne kritiziramo Hrvatsku

Autor: P. N.

23.11.2022. 16:01
Kancelar Austrije: Kada govorimo o proširenju Schengena, ne kritiziramo Hrvatsku

Foto: Patrik Macek/PIXSELLPredsjednik Vlade Andrej Plenković primio je saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera u Banskim dvorima.


“Kao što je poznato, Austrija i Hrvatska su prijateljske zemlje. Odnosi s Austrijom su zadnjih 30-ak godina među najrazgranatijima od brojnih država s kojima Hrvatska surađuje. To se vidi i po robnoj razmjeni. Austrija je među prvih pet vanjskotrgovinskih partnera Hrvatske i drugi investitor u RH. Dvije od četiri banke s najvećim udjelom su austrijske banke.


Tu su i medijske kuće, velike građevinske firme, a da ne spominjem ostale u različitim sektorima. Ove godine nas je posjetilo milijun i pol austrijskih turista.
To je također primjer koliko su naše veze jake”, kazao je Plenković, prenosi N1.


Najvažnija tema


Dodao je da su razgovarali i o najvažnijoj temi, odluci o hrvatskom ulasku u Schengen.


“Ovo je bila prilika da austrijskom kancelaru pokažem što je Hrvatska sve učinila do danas i koliko je kriterija ispunila. Mi smo u cijelom procesu jasno kazali da smo spremni dodatno pojasniti ako bilo koja članica ima bilo kakvo pitanje ili zabrinutost glede našeg ulaska u Schengen.


To smo učinili i danas. U jednom širem kontekstu s kojim je Austrija suočena, to se tiče snažnog porasta tražitelja azila u Austriji i općenito povećanom broju ilegalnih migracija.


S te strane smo itekako svjesni posebnih zabrinutosti s kojima se susreće i kancelar i austrijska vlada.


Zajednički smo zaključili da će Hrvatska visoko cijeniti potporu ulasku u Schengenu te da ćemo zajedno raditi na tome da se jačaju kontrole na vanjskim granicama EU”, rekao je.


Pouzdan partner


Austrijski kancelar Nehammer također se osvrnuo na bliske gospodarske veze kazavši da je Hrvatska pouzdan partner te da se radi o dobrom tržištu.


Pored toga, postoje i kulturne i povijesne veze, a u vremenima kao što su danas posebno treba istaknuti i sigurnosne veze i suradnju.


“Želim vam čestitati na ulasku u eurozonu i važno je postaviti daljnje korake bitne za budućnost. Austrija se danas nalazi pred jednim od najvećih izazova među svim članicama EU zato što imamo ogroman pritisak zbog ilegalnih migracija unatoč tome što smo zemlja koja nema vanjsku granicu EU.


Od 2015. godine imamo mnoge ljude koje smo primili u našu zemlju i sada imamo i desetke tisuća Ukrajinaca koji traže utočište. Moram reći da sam zadivljen koliko je velika spremnost Austrijanaca za pomoć Ukrajini”, rekao je Nehammer.


Austrijski problem ilegalnih migracija


Istaknuo je važnost rješavanja problema ilegalnih migracija.


“Mnogi od njih uopće nemaju pravo na azil, većina uopće nije registrirana. Austrija nema vanjske granice što znači da migranti prolaze kroz zemlje EU, a nisu u niti jednoj registrirani.


“Trenutačno raspravljamo o proširenju Schengena, a istovremeno vidimo da posebno Austrija ima s nedovoljnom zaštitom vanjskih granica.


Istovremeno imamo smanjenje zaštita granica unutar EU, po našem mišljenju to ne može tako ići, trebat će poduzeti neke mjere”, poručio je.


Austrija će različito glasati o ulasku pojedinih zemalja u Schengen


Istaknuo je da će uzimajući u obzir kojom rutom im dolazi većina migranata različito glasati o ulasku pojedinih zemalja u Schengen.


“Kada govorimo o proširenju Schengena, a pritom kritiziramo plan koji Europska komisija treba predočiti s obzirom na ove probleme koje smo iznijeli, važno je reći da se to ne odnosi na Hrvatsku.


Posebno će se glasati za Hrvatsku, a posebno za Bugarsku i Rumunjsku”, dodao je Nehammer.


Austrijski kancelar je poručio da je potrebno promijeniti sustav i ojačati vanjske granice kako bi slobodno kretanje unutar Schengena bilo moguće, prenosi N1.