Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Neidentificirani objekt

Kanadski premijer potvrdio da je srušen novi neidentificirani objekt

Autor: Hina

12.02.2023. 07:53
Kanadski premijer potvrdio da je srušen novi neidentificirani objekt

Foto: ReutersKanadski premijer Justin Trudeau objavio je u subotu da je “neidentificirani objekt” srušen dok je letio iznad sjeverozapada zemlje, dan nakon što su Sjedinjene Države oborile objekt koji je letio iznad Aljaske.


“Naredio sam prizemljenje neidentificiranog objekta koji je povrijedio kanadski zračni prostor”, napisao je Trudeau na Twitteru.


I kanadski i američki zrakoplovi su pokrenuti kako bi pronašli objekt za koji Trudeau kaže da ga je uništio američki F-22.
Trudeau je naveo da je objekt “narušio kanadski zračni prostor” i da je oboren iznad Yukona na sjeverozapadu Kanade.


“Kanadske snage će sada izvući i analizirati olupinu objekta”, napisao je na Twitteru.


Kanadska ministrica obrane Anita Anand  objavila je na Twitteru da je razgovarala s ministrom obrane Sjedinjenih Država Lloydom Austinom, ponovno potvrdivši “zajedničku obranu” njihova suvereniteta.


Ovo je drugi leteći objekt koji su Sjedinjene Države oborile u  24 sata. Sličan objekt “veličine malog automobila” uništen je u petak jer je predstavljao “prijetnju sigurnosti zračnog prometa”, prema Johnu Kirbyju, glasnogovorniku Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.


Intervencija se dogodila tjedan dana nakon što je Washington oborio balon u blizini svoje atlantske obale, koji je letio iznad osjetljivih vojnih lokacija, a Peking ga je opisao kao “civilni zrakoplov koji se koristi u istraživačke svrhe, uglavnom meteorološke”.