Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Kad će nestati smrad?

Autor: Boris Kupčak

22.08.2012. 22:00
Kad će nestati smrad?


Grgo Peronja, direktor Odvodnje, rekao je da je kvaliteta zraka po svim normativima, čak i onima EU te će danas biti objavljen natječaj pod nazivom “Nadogradnja sustava pročišćavanja zraka na UPOV Centar u Zadru – projektiranje, dobava, izgradnja, montaža, puštanje u rad i primopredaja”


Stanari kuća koje  se nalaze u blizini uređaja za  pročišćavanje otpadnih voda  Centar i jučer su nazivali redakciju Zadarskog lista jer se  zbog visokih temperatura i  juga koje je počelo puhati iz  pogona Odvodnje zrakom  ponovno širio nesnosni  smrad.
U više navrata problem se pokušavao riješiti  raznim ulaganjima, a prije  nekoliko mjeseci i tvrtka Passavant Roediger stavila je o  svom trošku nove uređaje za  kemijsko pročišćavanje zraka – “scruberre”. No ništa nije  dalo rezultat kojim bi stanari  bili zadovoljni, a smrad se i  dalje osjeti.
Grgo Peronja, direktor Odvodnje, rekao je da  je kvaliteta zraka po svim  normativima, čak i onima  Europske Unije, ali da niti  oni nisu zadovoljni te će danas biti objavljen natječaj  pod nazivom “Nadogradnja  sustava pročišćavanja zraka  na UPOV Centar u Zadru –  projektiranje, dobava, izgradnja, montaža, puštanje u  rad i primopredaja” u kojemu  će biti propisano da kakvoća  zraka bude kao i ona u mjerenjima iz 2008. godine, kada  uređaj nije radio.
– Granice nismo stavili po  normativima, nego smo postavili strože kriterije, čak  strože i od onih Europske  Unije. Problem nije jednoznačan i trudimo se iznaći  kvalitetno rješenje. Natječaj,  koji će biti objavljen višekratno je usuglašavan s Hrvatskim vodama i Gradom Zadrom, kazao je Peronja.
Kada će problem biti riješen i hoće li se javiti netko s  kvalitetnim rješenjem, nije  poznato, kao niti koliko će  novca ovoga puta biti  uloženo. Peronja je rekao i da  će sve informacije biti objavljene u natječaju, koji će  biti postavljen i na internetskim stranicama Odvodnje.