Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

VISOKI PREDSTAVNIK EU-A

Josep Borrell o izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa u Gazi: ‘Zgrožen sam velikim brojem žrtava’

Autor: Hina

01.11.2023. 17:24
Josep Borrell o izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa u Gazi: ‘Zgrožen sam velikim brojem žrtava’

Foto: ReutersVisoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell rekao je u srijedu da je “zgrožen” velikim brojem žrtava u izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa u Gazi i pozvao zaraćene strane da poštuju međunarodna pravila ratovanja.


“Nadovezujući se na jasan stav Europskog vijeća da Izrael ima pravo braniti se u skladu s međunarodnim humanitarnim pravom i osiguravanjem zaštite svih civila, zgrožen sam velikim brojem žrtava nakon izraelskog bombardiranja izbjegličkog kampa Džabalija”, rekao je  Borrell u izjavi na X-u.


“Zakoni rata i humanosti uvijek se moraju primjenjivati”, rekao je Borrell.
Palestinski zdravstveni dužnosnici rekli su da je najmanje 50 Palestinaca ubijeno kada su izraelski zračni udari pogodili gusto naseljen izbjeglički kamp Džabalija u sjevernom dijelu Gaze u utorak.


Izrael je kazao da je u napadu ubijen vođa prošlomjesečnog smrtonosnog napada Hamasa na Izrael.


Čelnici EU-a prošli su tjedan pozvali na pauze u izraelskom bombardiranju i Hamasovim raketnim napadima kako bi se humanitarna pomoć u Gazu dopremila sigurnim koridorima, naglasivši da su duboko zabrinuti zbog sve goreg humanitarnog stanja u tom području.


UN-ovi i drugi humanitarni dužnosnici rekli su da se civili u opkoljenoj palestinskoj enklavi suočavaju s javnozdravstvenom katastrofom.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odbacio je međunarodne pozive na “humanitarnu pauzu” u borbama, rekavši da bi Hamas iskoristio svako primirje u svoju korist.