Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Neizvjesnost

Je li HDZ skupio 101 ruku za odluku o obuci Ukrajinaca? Vrkljan: ‘Milanovićevi zastupnici nude mi svašta da budem protiv’

Autor: Dražen Ciglenečki

16.12.2022. 09:07
Je li HDZ skupio 101 ruku za odluku o obuci Ukrajinaca? Vrkljan: ‘Milanovićevi zastupnici nude mi svašta da budem protiv’

Foto: Patrik Macek/PIXSELLJe li HDZ uspio skupiti 101 ruku za odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj u sklopu misije EUMAM? Sjednica počinje danas u 9,30 sati, a trenutno se čini da će HDZ uspjeti okupiti dvotrećinsku zastupničku većinu potrebnu za izglasavanje odluke.


No situacija u jednom oporbenom klubu, a slična je i u još nekima, tjera ipak na oprez u procjeni što će se danas dogoditi u Saboru. Naime, Ružica Vukovac jučer je demantirala Milana Vrkljana, predsjednika Kluba Za pravednu Hrvatsku čija je članica, da će i ona podržati sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM. Vrkljan je prethodno jamčio da će njih svi troje, a tu je i Miroslav Škoro, dati glas za ovu odluku.


– Vladajući me nisu uvjerili zašto bismo mi zastupnici trebali to podržati. Nisu to učinile niti pojedine zemlje daleko razvijenije od Hrvatske, koje se ne žele uvući u taj ratni sukob. I Hrvatska bi morala jednako postupiti. Umjesto da je razgovarao s predsjednikom Republike, premijer je perfidno sve ovo spustio na teret nama zastupnicima i izazvao različite prijepore. Ni klubovi zbog toga nisu ostali jedinstveni. Kao da se kroz prihvaćanje amandmana na državni proračun kupila podrška za odluku o Ukrajini nekih zastupnika oporbe, izjavila je Ružica Vukovac, koja dvoji i o ustavnosti potpore misiji EUMAM. Za Vrkljana je, kazala je, sigurna da će danas biti za, ali suzdržana je kad je riječ o Škori.


U manjini
Predsjednik Kluba Za pravednu Hrvatsku, međutim, vjeruje da ima Škoru na svojoj strani.


– Do prije dan-dva Ružica se nije htjela izjasniti, a onda mi je u petak ujutro rekla da će u trenutku glasovanja izaći iz sabornice. Ona nije članica stranke, samo našeg Kluba, i ja nad njom nemam nikakve ingerencije. Očito se žestoko lobira. Škoro mi je poslao poruku da će glasovati za tu odluku, ali možda i njega netko lobira. Evo, meni je petero Milanovićevih zastupnika nudilo što god hoću samo da njima prijeđem, otkriva Vrkljan što se sve zbiva uoči važnog glasovanja.


Primjer Kluba Za pravednu Hrvatsku upućuje na to da treba pričekati samo glasovanje kako bi se doznalo i koliko će socijaldemokrata, od njih 18, podržati dolazak ukrajinskih vojnika na obuku. Vjerojatno ne više od 15, a možda će ih biti i manje. Ista neizvjesnost vrijedi i za Klub Domovinskog pokreta. Tamo se događa nešto posebno neobično jer su predsjednik i glavni tajnik stranke, Ivan Penava i Daniel Spajić, izričito protiv ove odluke, a nagađa se danima da bi u Klubu mogli ostati u manjini s tim stavom. No, ne treba ni to uzeti zdravo za gotovo jer je Stjepo Bartulica, s čijim se glasom itekako računa u prilog odluke, u jučerašnjem intervjuu za N1 televiziju djelovao kao da ima problema s podrškom misiji EUMAM.


Žetoni i igrači


– Najbolje bi bilo da postignemno konsenzus u Klubu. HDZ je prekasno krenuo u konzultacije, da im je ovo bilo toliko važno, puno bi ranije obavili razgovore s drugim strankama. Ukrajina jest bitno pitanje, ali ja služim hrvatskom, a ne tuđim narodima, naglasio je Bartulica. Jučer poslijepodne sastalo se Predsjedništvo DP-a.


Mnogim zastupnicima oporbe uopće nije ugodno u poziciji da svojim glasom mogu premijeru Andreju Plenkoviću omogućiti da proglasi vlastitu političku pobjedu. Na to ih neuvijeno podsjećaju kolege koji će danas glasovati protiv.


– Oni koji će biti za, postat će žetoni i igrači Andreja Plenkovića, poručio je sa saborske govornice predsjednik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.


U HDZ-u iščekuju rasplet prebrojavanja u taboru njihovih političkih protivnika, bez kojih nemaju dvotrećinsku većinu.


– Ne bih se pretvarao u kalkulator, pozivam sve na političkoj i vrijednosnoj razini kako bi rezultat bio i veći od 101 glasa, izjavio je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić. U oporbu spadaju, valja podsjetiti, i Stjepan Kovač i Vinko Grgić, bivši SDP-ovci s optužnicom čiji je glas također jednakovrijedan.