Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Jame su preko noći “gutale” i vojnike i civile

08.07.2012. 22:00
Jame su preko noći “gutale” i vojnike i civile


U Hrvatskoj je još oko tisuću, a u Sloveniji 400 neistraženih jama masovnih grobnica u koje su partizani bacili najmanje 500.000 Hrvata, kaže Stjepan Živković


Članovi Udruge Hrvatski domobran iz Zadra u subotu su posjetili dvije najveće masovne grobnice zapadnog dijela Zadarske županije, stratište Smiljevka u gustoj hrastovoj šumi između Žerave i Ninskih Stanova, te jamu Golubinka nedaleko Vrsi. Tradicionalnim križnim putevima te komemoraciji nazočili su članovi obitelji žrtava te njihovi daljnji rođaci iz Australije, Amerike, Švedske, Italije, kao i članovi Udruge Hrvatski domobran iz cijele županije i Like.
Nakon minute šutnje za sve ubijene i bačene u jamu Smiljevka, organizator komemoracije povjesničar Ante Matijević iz Poljica je kazao kako istražujući ovu tematiku iz dana u dan dolazi do sve poraznijih podataka.
– Partizani i njihovi pomagači tijekom Drugoga svjetskog rata, a naročito nakon kapitulacije Italije 8. rujna 1943. godine, najprije su na zvjerski način, bez ikakvog suđenja ubili i umorili, a zatim u jamu bacili više od 450 hrvatskih, njemačkih i talijanskih vojnika te civila, ne samo s ninsko-vrškog područja, već s područja od Obrovca do otoka Vira. Onaj tko bi partizana ili člana njegove obitelji pogledao krivo, završio bi u ovom stratištu. Članovi tzv. Narodnih odbora su bili sud i egzekutori i sve su radili po naredbi Centralnog komiteta, kazao je uz ostalo Matijević.
Poklonivši se žrtvama partizanskog nasilja sudionici križnog puta napustili su područje jame Smiljevke te su se zaputili prema jami Golubinka.
 – Ovu jamu duboku 45 metara narod je zvao “jama bezdanka” i veće je stratište i od čuvene jame Jazovke. Žrtve su ubijane i bacane pojedinačno i grupno iz logora, među kojima je jedan bio u obližnjim Vrsima na imanju Ivana Mrdelje zvanog Turonja. Komunistički zločinci to su uglavnom činili pod okriljem noći kako bi se do dokaza i svjedoka što teže moglo doći. Golubinka je “progutala” i veći broj talijanskih i njemačkih vojnika prilikom njihovog povlačenja s ovog ninskog područja, kao i civila. Ovdje su zločine uglavnom počinili izvršitelji iz Vrsi, Nina i Ražanca, njih oko 60. Baratamo podatkom da su samo u jednom danu bačene 52 osobe, 50 muškaraca i dvije žene, istaknuo je Matijević.
Dopredsjednik Udruge Hrvatski domobran Zadar Stjepan Živković ustvrdio je da su se svi ovi zločini izvodili po naredbi i uputama Josipa Broza Tita i njegove desne ruke Rankovića.
– Tito je u ožujku 1945. godine u Beogradu uzeo u svoje ruke sve moguće funkcije i znao je itekako dobro za Bleiburg i Križni put, kao i ostala hrvatska stratišta. U Hrvatskoj je još oko tisuću, a u Sloveniji 400 neistraženih jama masovnih grobnica u koje su po našim podacima partizani ubili i bacili najmanje 500.000 Hrvata. Mi u Hrvatskom domobranu i nadalje ćemo obilježavati, istraživati i iznositi istinu o hrvatskim paćenicima koji su dali živote za ovu našu državu, kazao je uz ostalo Stjepan Živković.
Čast svim nedužnim žrtvama odana je i molitvom koju je predvodio vrško-poljički župnik don Boris Pedić.


Područja pretvoriti u spomen-parkove
Golubinka i Smiljevka još su, kažu u udruzi Hrvatski domobran, nedovoljno istražene. Osim utvrđivanja okolnosti stradavanja, udruga se brine da događaji ne padnu u zaborav, pa je uz pomoć Općine Vrsi kod Golubinke podignula kameni križ u obliku hrvatskog pletera. Tražit će da se prostori oko Golubinke i Smiljevke pretvore u spomen-parkove, a u njima izgrade kapelice.