Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Domaći brodar

Jadrolinija u osam mjeseci ostvarila veći promet nego lani

Autor: Hina

01.09.2023. 09:58
Jadrolinija u osam mjeseci ostvarila veći promet nego lani

Foto: Goran Kovačić/PIXSELLBrodovi najvećeg domaćeg putničkog brodara Jadrolinije prevezli su u prvih osam mjeseci ove godine više od 9 milijuna putnika i 2,5 milijuna vozila te je ostvaren 3,5 posto veći ukupni promet nego u istom razdoblju lani. U Jadroliniji su, kažu, zadovoljni rezultatima dosadašnjeg dijela godine, ostvaruje se rast nakon pandemijskih godina u kojima je zabilježen drastičan pad prometa od 40 posto, pa ove godine očekuju konačni oporavak tržišta.


Uz to, Jadrolinija nastavlja investirati u svoju flotu. Na ponovljeni natječaj za izgradnju tri električna klasična broda, koji će zamijeniti najstarije klasične brodove u floti Tijat, Premudu i Postiru, zaprimljene su dvije ponude, a pregled prispjelih ponuda je u tijeku.


Pokrenuta je i nabava tri katamarana, koji će zamijeniti najstarije katamarane u floti, a, prema uvjetima natječaja, ne smiju biti starija od dvije godine.Njima će se Jadrolinija natjecati na predstojećim koncesijskim natječajima krajem ove ili početkom sljedeće godine, za plovidbu na splitskom i zadarskom okružju.
Na natječaj za trajekt za lokalne linije, kapaciteta 650 putnika i 90 vozila, namijenjen plovidbi prema otocima Korčuli (Vela Luka) i Lastovu (Ubli) pristigla je jedna ponuda, koja se još razmatra.


U tijeku je ugovaranje nabavke trajekta za lokalne linije u splitskom okružju, kapaciteta 700 putnika i 120 vozila, a sljedećeg mjeseca u floti bi trebao biti i klasični brod za liniju Mali Lošinj – Unije – Susak.