Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šesti tjedan zaredom

Izraelci ponovno na ulicama zbog pravosudne reforme

Autor: Hina

12.02.2023. 08:50
Izraelci ponovno na ulicama zbog pravosudne reforme

Foto: ReutersDeseci tisuća Izraelaca prosvjedovali su u subotu, šesti tjedan zaredom, u Tel Avivu i u drugim gradovima u zemlji protiv pravosudne reforme koju provodi vlada premijera Benjamina Netanyahua.


“Demokracija”, “Sramota, sramota!”  i “Nećemo odustati”, izvikivali su prosvjednici udarajući u bubnjeve. U natiskanom mnoštvu mogao se vidjeti velik broj plavo-bijelih izraelskih zastava te poneka zastava LGBT pokreta i palestinske.


U ponedjeljak se u Knessetu, izraelskom parlamentu, treba održati prvo čitanje nekih spornih odredaba reforme kojom se želi povećati utjecaj parlamenta na pravosudni sustav.
Čelnici pokreta pozvali su na štrajk toga dana.


Izraelci su se u subotu navečer u većem broju nego prethodnih tjedana priključili prosvjedu.


Izraelska glasila su izvijestila da je u Tel Avivu bilo oko 50.000, pa i 75.000 prosvjednika po procjeni dnevnika Haaretz (ljevičarski), oko 10.000 u Haifi i 4000 u Jeruzalemu, ispred rezidencije premijera Netanyahua.


Prijedlozi koalicijske vlade žele znatno ograničiti mogućnost da Vrhovni sud poništava zakone i odluke vlade. “Derogacijska klauzula” omogućila bi Knessetu da ponovno donosi poništene zakone sa 61 glasom, što je natpolovična većina.


Reforma predviđa i izmjenu sustava imenovanja sudaca dajući veće ovlasti politici.


Samom se Netanyahuu sudi za korupciju u nekoliko predmeta. U Izraelu premijer nema imunitet od sudskog progona, ali se ne mora povući ni predati ostavku dok se protiv njega vodi postupak.