Subota, 2. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Pojas Gaze

Izraelci raketnim napadom odgovorili na militantski projektil večer prije

Autor: Hina

04.12.2022. 09:52
Izraelci raketnim napadom odgovorili na militantski projektil večer prije

Foto: ReutersIzraelsko ratno zrakoplovstvo je rano u nedjelju pogodilo nekoliko meta u Pojasu Gaze, nakon što je nekoliko sati ranije ispaljena raketa na izraelsko pogranično područje, objavila je izraelska vojska.


Pogođeni su “ključna lokacija za proizvodnju raketa”, kojom upravlja palestinska organizacija Hamas, koja vlada Pojasom Gaze, i Hamasov tunel na južnom dijelu obalnog pojasa, poručila je izraelska vojska.


Do napada je došlo nakon što su palestinski militanti u Pojasu Gaze ispalili projektil prema izraelskom pograničnom području u subotu navečer,  prvi put u proteklih mjesec dana.
Izraelska vojska je rekla da proturaketna obrana nije bila aktivirana i da nije bilo izvješća o stradalima ili oštećenoj imovini. Prvotno je bilo nejasno tko je odgovoran za napad.


Nekoliko projektila je lansirano prema Izraelu iz Pojasa Gaze početkom studenog.


Dvoje članova militantske palestinske organizacije Islamski džihad su u četvrtak navečer ubijeni u izraelskoj vojnoj operaciji u Zapadnoj obali. Islamski džihad je osobito aktivan u Pojasu Gaze i često odande vodi raketne napade.


Situacija u okupiranoj Zapadnoj obali je mjesecima napeta. Nakon niza napada na Izraelce koji su započeli u ožujku, vojska češće na tom području provodi racije.


Prema palestinskom ministarstvu zdravstva, 159 Palestinaca je ove godine ubijeno u svezi s vojnim operacijama, u sukobima ili vlastitim napadima. U Izraelu i Zapadnoj obali, ove je godine u napadima ubijen 31 civil ili član sigurnosnih snaga.