Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Izgorjelo šest milijuna eura!

16.08.2010. 22:00
Izgorjelo šest milijuna eura!


Materijalna šteta od požara na otvorenom prostoru iznosila je oko 343 tisuće eura. Osim požara na otvorenim prostorima zabilježeni su požari i na građevinskim objektima s 5,5 milijuna eura neposredne materijalne štete (od toga samo na salonu namještaja Lesnina oko 5,4 milijuna eura) te prijevoznim sredstvima sa 196 tisuća eura neposredne materijalne štete, doznajemo od Milkovića
Prema podacima Inspektorata unutarnjih poslova Odjela upravnih, inspekcijskih i poslova zaštite i spašavanja PU zadarske tijekom vremenskog razdoblja od 1. siječnja do 12. kolovoza 2010. godine na području Zadarske županije nastala su 244 požara, dok je neposredna materijalna šteta iznosila nešto više od 6 milijuna eura.
Zgarište “Lesnine”
Kako doznajemo od Ante Milkovića, voditelja Inspektorata unutarnjih poslova najveći broj požara, odnosno njih 70 posto nastao je na otvorenom prostoru, a materijalna šteta iznosila je oko 343 tisuće eura. Spaljeno je površine u ukupnom iznosu od 445 hektara. Osim požara na otvorenim prostorima zabilježeni su požari i na građevinskim objektima s 5,5 milijuna eura neposredne materijalne štete (od toga samo na salonu namještaja Lesnina oko 5,4 milijuna eura) te prijevoznim sredstvima sa 196 tisuća eura neposredne materijalne štete.
U istom razdoblju 2009. godine nastalo je 359 požara sa 756 tisuća eura neposredne materijalne štete. Najveći broj požara i u protekloj godini nastao je na otvorenom prostoru i to u 68 posto slučajeva, dok je materijalna šteta iznosila 573 tisuće eura. U istom razdoblju protekle godine spaljena površina iznosila je 1.116 hektara.
U ovom razdoblju 2009. godine zabilježeni su i požari na građevinskim objektima u iznosu 145 tisuća neposredne materijalne štete te na prijevoznim sredstvima u iznosu 37 tisuća eura neposredne materijalne štete.
– Iz navedenih podataka vidljivo je da je u razdoblju od 1. siječnja do 12. kolovoza 2010. u odnosu na isto razdoblje u 2009. godini došlo do smanjenja ukupnog broja požara za 115 požara ili 32 posto, smanjenja požara na otvorenom prostoru za 74 ili 30 posto te do smanjenja opožarene površine za 671 hektar, odnosno 60 posto. Ukupna materijalna šteta, ipak je ponajviše zbog požara na građevini-salonu namještaja Lesnina, povećana za 5,3 milijuna eura ili osam puta više u odnosu na proteklu godinu, kazao je Milković.
Nepažnja – najčešći uzrok
Najveći broj požara tijekom 2010. godine kao i u istom razdoblju 2009. godine nastao je na otvorenom prostoru i to najviše u ožujku, travnju i srpnju čemu su pogodovali meteorološki uvjeti (u ljetnim mjesecima visoke temperature i vjetar) i spaljivanje biljnog otpada (na području Gračaca i zaleđu Zadra).
– Nehaj i nepažnja najčešći su načini izazivanja požara i to u 240 slučajeva, odnosno u 98 posto slučajeva što je obilježje i prethodnih godina. Dakle, požari su većim dijelom bili posljedica nemara, neznanja i krajnje nepažnje. Uzroci požara u načelu se sistematiziraju prema vrstama energije koja je prouzročila požar (toplinska, električna, kemijska i mehanička). No, kada se uzroci požara pažljivije analiziraju postaje vidljivo da je ljudski čimbenik neposredan uzrok požara naročito na otvorenom prostoru neovisno o tome je li riječ o spaljivanju korova na poljoprivrednim površinama, odbacivanju neugašenih opušaka i šibica, paljenju neuređenih, odnosno nenadziranih odlagališta smeća i slično, istaknuo je Milković dodajući kako je čovjek najčešći uzročnik požara na otvorenom prostoru u ljetnoj sezoni odnosno u stambenim građevinama u sezoni grijanja i to najčešće kao posljedica propuštenog ili krivo izvedenog postupka.
 


Krivci za požare


Prema podacima Ante Milkovića, voditelja Inspektorata unutarnjih poslova, do sada je otkriveno 6 počinitelja koji su izazvali požar na otvorenom prostoru i protiv njih su pokrenuti optužni prijedlozi za pokretanje prekršajnog postupka i to temeljem Zakona o zaštiti od požara u pet slučajeva te temeljem Županijske odluke o mjerama zaštite od požara na otvorenom prostoru za jednog počinitelja. Podignute su kaznene prijave protiv tri počinitelja i to zbog izazivanja požara na brodu u garaži marine Tankerkomerc d.o.o. (počinitelj poznat), na skladištu sijena i slame u Zadru, Ulici Hrvatskog sabora bb. (počinitelj za sada nepoznat) te na otvorenom prostoru u Zatonu kod farme krava (počinitelj poznat).