Utorak, 18. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

REZERVIRANI TROŠAK

Isplata Uljanik Učilištu neće ugroziti poslovanje »3. maja«, pozamašna svota je još davno skinuta s računa

29.09.2023. 10:12
Isplata Uljanik Učilištu neće ugroziti poslovanje »3. maja«, pozamašna svota je još davno skinuta s računa

Foto: VEDRAN KARUZAPravomoćnost presude Trgovačkog suda u Rijeci kojom »3. maj« mora Učilištu Uljanik iskeširati 374.000 eura samo na račun glavnica pozajmica koje datiraju iz 2017. i 2018. godine ne bi se trebala odraziti na trenutne financijske tokove u riječkom brodogradilištu. Tako barem tvrde odgovorni iz »3. maja«.


Valja podsjetiti da je pozamašna svota po ovom sporu već poodavno, još u srpnju 2021. godine, »skinuta« s trećemajskih računa i deponirana na poseban račun. Prije nešto više od dvije godine, u jeku parničnog postupka, iz Učilišta Uljanik zatražili su privremenu mjeru za osiguranje tražbine, a sud je to prihvatio, po osnovi koje je s računa riječkog brodogradilišta tada izdvojeno 3,08 milijuna kuna odnosno oko 409.000 eura. Premda su u pitanju još i zakonske zatezne kamate, kao i trošak parničnog postupka koji se mora namiriti suprotnoj strani u iznosu od pedesetak tisuća eura, direktor »3. maja« Edi Kučan jučer je ustvrdio da će novac koji leži na tom posebnom računu biti dostatan da se namire sve obveze po osnovi ovog pravomoćno okončanog spora. Sudske odluke nije želio komentirati.


Kaznena prijava


Predsjednik Nadzornog odbora riječkog brodogradilišta Juraj Šoljić jučer je samo kratko prokomentirao kako će, zajedno s Upravom, razmotriti postoje li eventualno još koje pravne radnje koje se mogu poduzeti nakon ovog pravorijeka Visokog trgovačkog suda.
Valja podsjetiti da je Učilište Uljanik, koje je prije nešto više od tri i pol godine kupila tvrtka B.&G. Solutions u vlasništvu Borisa Dvoršaka i Gorana Pikota, u ljeto 2020. godine prvi put ovršilo »3. maj«. Nakon neuspjelih pokušaja dogovora s upravom brodogradilišta o namirenju duga, aktivirane su akceptirane bjanko mjenice i s trećemajskih se računa tada uspjelo »pokupiti« oko 200.000 kuna odnosno oko 30.000 eura. Nadzorni odbor »3. maja« na taj je čin reagirao podnošenjem kaznene prijave protiv Borisa Dvoršaka, inače zadnjeg službujućeg direktora Uljanik PIS-a, zatim Gorana Pikota koji je kao ravnatelj Učilišta Uljanik potpisao ugovore o pozajmnicama s tadašanjim direktorom »3. maja« Maksimilanom Percanom, danas jednim od optuženika u aferi Uljanik. Trećemajska kaznena prijava obuhvaćala je i stečajnog upravitelja Uljanika PIS-a Marka Zagorca. Premda su otad prošle tri godine, Šoljić je potvrdio kako od Državnog odvjetništa do danas nemaju nikakve povratne reakcije i informacije.


 


U postupku koji se vodio pred Trgovačkim sudom u Rijeci, »3. maj« ukazivao je na činjenicu da je podnesena kaznena prijava, da su u pitanju fiktivni ugovori o pozajmnicama, no sva argumentacija koja je po tom pitanju bila iznesena od strane »3. maja« nije bila dovoljna da u to uvjeri i trgovački sud.


– Proizlazi da se zapravo radi o tuženikovim pretpostavkama i sumnjama u svezi kojih je i podnesena kaznena prijava. Navedeno nije dovoljno za zaključak suda da bi se radilo o fiktivnim pravnim poslovima, posebno stoga što se i u poslovnim knjigama tuženika i revizijskim izvješćima sporni dug vodi kao dug temeljem ugovora o zajmu, bez ikakve ograde, navodi se, između ostalog, u presudi riječkog Trgovačkog suda, koju je potvrdio VTS.


Signal za kupnju


Goran Pikot potvrdio je na riječkom sudu kako je u trenutku kad B.&G. Solutions kupio Učilište Uljanik znao za pozajmice. Nepoznato je je to znao i stečajni upravitelj PIS-a kada je ujesen 2019. godine, kada su »3. maju« već bile otvorene kreditne špine za nastavak proizvodnje, određivao cijenu po kojoj će prodati osnivački udjel u Učilištu Uljanik. Nakon što je stečaj Uljanik PIS-a početkom svibnja te godine odrađen u jednom danu, uz konstataciju da društvo nema imovine i naplativnih potraživanja, nekoliko mjeseci kasnije iz Pule stiže prvi signal i ponuda za kupnju »neunovčive« imovine, kako je to u svojoj službenoj izjavi za Učilište Uljanik ustvrdio zadnji direktor Uljanik PIS-a Boris Dvoršak. Stečajni potom na internetskim stranicama Sudačka mreža oglašava prodaju osnivačkog udjela u Učilištu, najprije za 200.000, potom za 150.000 da bi ga iz trećeg pokušaja, kad je cijena pala na 100.000 kuna, kupila tada svježe registrirana tvrtka B.&G. Solutions Borisa Dvoršaka i Gorana Pikota. Nepune četiri godine kasnije, u njihovo će Učilište sliti više od 400.000 eura.


Minorni prihodi tvrtke B.&G. Solutions


Prema podacima s Poslovna.hr, Učilište Uljanik, koji i dalje ima sjedište u Flaciusovoj 1 u Puli, lani nije ostvarilo prihode, tek iskazani gubitak od 11.400 eura dok je 2021. godina zaključena s minornih 3.900 eura prihoda i minusom od 15.300 eura. Tvrtka B.&G. Solutions j.d.o.o, pak, u prošloj je godini evidentirala 24.300 eura prihoda i dobit od 9.800 eura dok su kratkoročne obveze prema dobavljačima bile od 14.200 eura.


PIŠE: Orjana Antešić