Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Intelektualci ovoga doba sazrijevali su u sjeni velikih izazova i kontroverzi

Autor: Boris Kupčak

17.09.2012. 22:00
Intelektualci ovoga doba sazrijevali su u sjeni velikih izazova i kontroverzi

Foto: Ivan JAMIČIĆDesničini susreti, manifestacija koja se održava od 2005. godine, završeni su u nedjelju u Kuli Stojana Jankovića, mjestu na kojemu su nastala ili zamišljena neka od djela književnika Vladana Desnice. Ove godine na susretima je sudjelovalo čak 46 znanstvenika iz osam država, koji su u posljednja tri dana nastavili raspravu započetu prošle godine na temu “Intelektualci i rat 1939. – 1947”.
– Svih ovih godina nastojimo kritički propitati intelektualnu baštinu XX. stoljeća, prije svega hrvatsku, a onda i sve ove referentne, srpsku, slovensku, bosansku, talijansku i njemačku i druge. Fokusiramo se sve više na ljude, opuse i kontroverze. Intelektualci ovoga doba sazrijevali su u sjeni velikih izazova i kontroverzi, liberalne, fašističke i komunističke provincijencije. Nije ih malo koji su se ogledali u vrlo različitim tradicijama, prolazili kroz vrlo različita životna iskustva, a koja su danas uveliko zaboravljena. Sve su to bile ideologije sekularne provinijencije, a nakon 1989. godine vratili smo se kulturnim obrascima. Imamo fundamentalizama svih mogućih vrsta, dakle na prvi pogled reklo bi se da je riječ o baštini čija je referentnost graničnog domašaja, no tome dakako niti izdaleka nije tako, kazao nam je Drago Roksandić, voditelj Desničinih susreta.
Kula Stojana Jankovića od svoje obnove postala je mjesto kulturnih susreta, dijaloga i inicijativa, a veliku zaslugu u tome imaju potomci obitelji Janković-Desnica. Okupljene znanstvenike u nedjelju je pozdravio Uroš Desnica te im je rekao nešto više o povijesti mjesta, a razgledali su i obnovljene dijelove i novopostavljenu Etnografsku zbirku, kao i foto-izložbu “Ususret obnovljenoj Kuli”.
Uz brojne znanstvenike koji su u Zadru predstavili svoje radove vezane uz različitu tematiku intelektualaca i rata, a koji će se naći u zborniku radova, predstavljen i zbornik radova proizašao s prošlogodišnjeg susreta. Članovi pripremnog odbora kazali su nešto više i o pravnom konstruiranju Centra za komparativno-historijske i interkulturalne studije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te o daljnjem radu na programiranju i izgradnji Međunarodnog sveučilišnog centra u Kuli Stojana Jankovića. Radni skupovi i manifestacije “Desničinih susreta 2012.” ove godine se financiraju iz sredstava projekta Janković Castle: historic site, generating sustainable development of the Ravni Kotari region, koji financira Europska Unija, a ostvaruje Sveučilište u Zagrebu.