ponedjeljak, 20. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

DZS

Industrijska proizvodnja u minusu već peti mjesec zaredom

Autor: Hina

28.04.2023. 13:56
Industrijska proizvodnja u minusu već peti mjesec zaredom

Foto: ReutersU Hrvatskoj je u ožujku potrošnja u maloprodaji realno pala 1,3 posto na godišnjoj razini, nakon dva mjeseca blagog rasta, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u ožujku u odnosu na veljaču pala 0,9 posto, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala 1,3 posto.


Nakon što je u prosincu prošle godine pala, u prva dva mjeseca ove godine potrošnja je blago porasla na godišnjoj razini. No, u ožujku je ponovno pala.
Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 3,2 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 1,7 posto, pokazuju podaci DZS-a.


U prva tri mjeseca ove godine promet u trgovini na malo ostao je na istoj razini u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Kako je potrošnja najveća sastavnica bruto domaćeg proizvoda (BDP), njezin pad u ožujku ukazuje na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.


U posljednjem lanjskom tromjesečju BDP je porastao za 4 posto na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2 posto.


Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj pala peti mjesec zaredom


– Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku pala peti mjesec zaredom na godišnjoj razini, za 0,7 posto, što ukazuje na usporavanje rasta gospodarstva.


Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak da je industrijska proizvodnja u ožujku porasla 1,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na ožujak prošle godine pala 0,7 posto. To je peti mjesec zaredom kako je proizvodnja pala na godišnjoj razini, ali sporije nego u veljači, kada je skliznula 1,7 posto.


Pad proizvodnje u ožujku na godišnjoj razini zabilježen je u tri od pet sektora, a najviše, za 7,5 posto, u proizvodnji intermedijardnih proizvoda. S padom od 6,2 posto slijedi proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja energije skliznula 0,8 posto.


S druge strane, proizvodnja kapitalnih proizvoda porasla je za 5,8 posto, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju porasla 4,3 posto.


U prva tri mjeseca ove godine industrijska je proizvodnja pala za 1,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Daljnje usporavanje rasta gospodarstva


Pad industrijske proizvodnje pet mjeseci zaredom, kao i jutros objavljeni podaci o padu potrošnje u maloprodaji u ožujku, ukazuju na daljnje usporavanje rasta gospodarstva u prvom tromjesečju ove godine.


U posljednjem lanjskom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 4 posto na godišnjoj razini. Bio je to već sedmi kvartal zaredom kako se gospodarstvo oporavlja od koronakrize, ali sporije nego u prethodnom tromjesečju, kada je BDP porastao 5,2 posto.