Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

33 C°

MORH

HV pomaže Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena

Autor: Hina

28.08.2023. 20:57
HV pomaže Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena

Foto: Tomaz Primozic/Pixsell/F.A. BOBOPripadnici Hrvatske vojske koji već 20 dana pomažu Sloveniji u uklanjanju posljedica olujnog nevremena vraćaju se sutra u Hrvatsku, a već početkom rujna pomagat će im u izgradnji lansirnog mosta „Bailey M-1“, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva obrane.


Pripadnici Hrvatske kopnene vojske i Zapovjedništva za potporu od 8. kolovoza bili su angažirani u općinama Ljubno, Nazarje, Luče i Rečica te rijeci Savinji na utovaru i prevoženju zemlje i kamenog materijala, izgradnji nasipa, iskopavanju naplavljenog kamenog materijala, uklanjanju naplavljene zemlje, čišćenju prometnica, parkirališta i prilaza…


“Svim hrvatskim vojnikinjama i vojnicima zahvaljujem što su ponovo dokazali spremnost Hrvatske vojske na brzu i pravovremenu reakciju. Pokazali su sjajnu organizaciju i kako je HV ta na koju se svi uvijek možemo osloniti”, poručio je u MORH-ovu priopćenju ministar obrane Mario Banožić.
Ponovni angažman pripadnika Hrvatske vojske u Sloveniji započet će početkom rujna kada će oko 40 pripadnika inženjerijske skupine biti angažirano na izgradnji lansirnog mosta „Bailey M-1“ u području sela Lačja Vas i sela Potok na mjestu urušenog mosta.


Most će imati gusjeničnu nosivost 36 tona, a osovinsku 42 tone. Dužina mosta bit će 27,43 metra, a širina 3,23 metra.