Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Slučaj Matijanić

Hrvoje Zovko:" Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve.'"

Autor: Hina

05.02.2023. 16:08
Hrvoje Zovko:

Foto: PixsellProsvjed Hrvatskog novinarskog društva (HND) ”Oprostite što smetam, ne mogu disati”, organiziran šest mjeseci od smrti novinara Vladimira Matijanića, završio je u nedjelju na Markovu trgu ponovljenim zahtjevom za smjenom ministra zdravstva Vilija Beroša.


Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i Andrea Topić na kraju prosvjeda predali su hrvatskoj Vladi zahtjeve iz peticije koju je potpisalo gotovo pet tisuća ljudi. Traže novu, neovisnu istragu Matijanićeve smrti i ostavku ministra Beroša.


”Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj”, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku prosvjedu ispred Novinarskog doma na kojem se do 13 sati okupilo više stotina novinara i građana koji su krenuli u prosvjednu šetnju središtem Zagreba.
Dolaskom na Markov trg, Zovko je, uz zvižduke i povike prosvjednika ”Vili, odlazi” kazao i kako nas u slučaju tragične smrti Vladimira Matijanića ”šest mjeseci uvjeravaju, lažu i manipuliraju da je sve bilo u redu”


Zovko je istaknuo i kako prosvjed nije usmjeren protiv zdravstvenih radnika te zahvalio svima koji su se odazvali na prosvjed uoči kojeg je ponovio da je dobio informaciju da je liječnicima, medicinskim sestrama i tehničarima koji su htjeli doći na prosvjed ovog tjedna bila poslana inspekcija. Ministar Beroš to je kasnije opovrgnuo.


Zovko: Ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti


”Ovo je prosvjed i za sve koji su doživjeli tragediju poput Vladine. Da stvari ne funkcioniraju govore stotine mejlova i poziva koje su HND-u uputili građani iz cijele Hrvatske, kojima su opisivali dramatične okolnosti u kojima su izgubili najmilije. Želimo bolji zdravstveni sustav, sustav u kojem pacijenti poput Matijanića neće biti žrtve.”, kazao je Zovko. Dodao je i kako novinarske strukovne organizacije podržavaju i borbu brojnih zdravstvenih udruga koje traže bolje uvjete rada.


“Poručujemo premijeru, AP, ovo je tema, ovo je tema koju nikada nećemo zaboraviti”, zaključio je Zovko.


Potpredsjednik HND-a Branko Mijić kazao je kako je prošlo je šest mjeseci od ”medicinski potpomognutog ubojstva Vladimira Matijanića” dodavši i kako se ne može oprostiti onima odgovornima za njegovu smrt. Ukazao je i na potrebu nastavka borbe za rasvjetljavanje ovog slučaja koji se, prema njegovim riječima, mogao dogoditi svakome od nas.


Životna partnerica Vladimira Matijanića i novinarka Indexa Andrea Topić podsjetila je na sve tragične okolnosti smrti splitskog novinara ukazavši na odgovornost i bešćutnost vodećih ljudi zdravstvenog sustava, ali i političkog vrha uključivši i premijera Plenkovića.


Indexov novinar Ilko Ćimić istaknuo je da zdravstveni sustav u Hrvatskoj ne funkcionira, a novinarka Gabrijela Radanović da je ministar Beroš u komentarima Matijanićeve smrti spominjao ”nadstandard”.


”Jeste li pod tim mislili na oživljavanje koje je trajalo preko sat vremena? Debelo preko sat vremena? Je li to nadstandard? Toliko smo dugo na stubištu ispred stana slušali zvuk upuhivanja zraka u njegova pluća”,kazala je Radanović”.