Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

ŠEFICA DORH-A

Hrvoj Šipek: “Tražili smo sastanak s EPPO-om, ali nisu nam ništa odgovorili”

Autor: Hina

13.03.2024. 13:55
Hrvoj Šipek: “Tražili smo sastanak s EPPO-om, ali nisu nam ništa odgovorili”

Foto: Davor Kovačević/NLGlavna državna odvjetnica na odlasku Zlata Hrvoj Šipek izjavila je u srijedu da je do obraćanja USKOK-a Uredu europskog javnog tužitelja (EPPO) došlo nakon što taj ured nije odgovorio na poziv DORH-a za sastanak, na kojem bi se utvrdilo tko je nadležan u slučaju Geodezija.


“Pokušali smo od EPPO-a u Zagrebu dobiti sastanak na kojem bi se razjasnile okolnosti i utvrdilo je li za taj slučaj nadležan DORH ili EPPO. Do tog sastanka nije došlo i USKOK se morao obratiti”, izjavila je Hrvoj Šipek u Saboru nakon prisege Ivana Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika.


USKOK je jučer dopisom zatražio od Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj dostavu pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti u slučaju sumnje na subvencijsku prijevaru na Geodetskom fakultetu.
“U ovom trenutku USKOK je zatražio činjenice na kojim EPPO zasniva svoju nadležnost. Da li će doći do preuzimanja spisa, o čemu treba odlučiti glavni državni odvjetnik, to je još je dalek put”, dodala je Hrvoj Šipek.


Na pitanje vrši li premijer Andrej Plenković svojim izjavama pritisak na europske tužitelje, odgovorila je da političari imaju pravo na svoje stavove i komentare.


“Ono što mogu reći jest da je, bez obzira na dojmove koji su stvoreni u javnosti za vrijeme mog mandata, kao i za mandata mojih prethodnika, DORH svoje odluke temelji isključivo na činjenicama i na pravu”, kazala je.


S obzorom da EPPO u Hrvatskoj djeluje nepune tri godine, državna odvjetnica očekuje da će i u budućnosti još biti otvorenih pitanje glede nadležnosti u pojedinim slučajevima.


“Uredbe ostavljaju prostor za različita tumačenje, ali mislim da će, u duhu naše lojalne suradnje, ta pitanja rješavati na obostrano zadovoljstvo”, poručila je.


Što se tiče primopredaje dužnosti, ona će uslijediti nakon isteka njezina mandata u svibnju.


“Što se tiče izvješća o radu DORH-a ono je u izradi. To je javni dokument i nema razlog da se gospodin Turudić ne upozna s izvješćem. Što se tiče predmeta, to će pričekati dok ne stupi na dužnost”, izjavila je.


Svi pravosudni dužnosnici moraju biti oprezniji glede načina na koji komuniciraju ne bi li sačuvali dojam nepristranosti i neovisnosti, naglasila je Hrvoj Šipek osvrnuvši se na prepiske Ivana Turudića s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac i na vožnju u automobilom s optuženikom Zdravkom Mamićem.


“Nema su ti što dodati, te su poruke bile u vrijeme dok je bio sudac a ne glavni državni odvjetnik”, rekla je Hrvoj Šipek.