Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

MJERE UPOZORENJA

Hrvatski suci ponovno idu u bijeli štrajk!

Autor: Hina

17.01.2024. 18:53
Hrvatski suci ponovno idu u bijeli štrajk!

Foto: Luka JeličićUpravni odbor Udruge hrvatskih sudaca (UHS) donio je u srijedu odluku o tzv. mjerama upozorenja, odnosno novom bijelom štrajku od 22. siječnja do 2. veljače, nakon što su svi ogranci udruge odbili izložen model uvođenja materijalnih prava koje je predložilo Ministarstvo pravosuđa i uprave. Glasnogovornik Udruge hrvatskih sudaca Marijan Bitanga izjavio je u srijedu da su se dogovorili o provođenju mjera upozorenja, javlja Televizija N1.


“Određuje se mjera upozorenja u trajanju od 22.1. do 2.2. na način da se odgađaju sve radnje u prvostupanjskim i drugostupanjskim postupcima osim u onim predmetima u kojima može doći do nenadoknadive štete”, kazao je Bitanga.


Nema dogovora


“Trajanje mjere ovisi o reakciji izvršne vlasti tako da mogu biti prekinute i prije roka, a može i ne doći do njih ako se postigne dogovor”, naveo je.
Dodaje da ne zna koliko će se sudaca odazvati, ali da računaju na lojalnost. “Očekujemo da će veliki broj sudaca participirati, računamo na lojalnost članstva. Odluka je donijeta jednoglasno.”


UHS je prethodno u utorak podsjetio kako traži reformu sustava prihoda koja, uz materijalna prava, uključuje indeksaciju i razradu koeficijenata kao trajno zakonsko rješenje kakvo je sugerirala i Europska komisija.


Sudačka udruga ističe kako je netočna tvrdnja ministarstva da bi se njihovim izmjenama primanja sudaca povećala za 698 eura neto, navodeći kako je temelje na pogrešnoj pretpostavci ili računici da su u prvoj fazi sucima primanja povećana za prosječnih 583 eura neto.


Udruga podsjeća da je početkom prošle godine zatražila povećanje plaće od 600 eura neto uz daljnju zakonsku regulaciju primanja. Dodaje da su suci pristali na prosječno povećanje od kompromisnih 513 eura, uz obećanje kako će se druga dva koraka ostvariti do kraja 2023.


Evo što o tome kažu u Ministarstvu pravosuđa.


Iz Ministarstva pravosuđa i uprave izvijestili su da, unatoč proglašenju mjera Udruge hrvatskih sudaca i odbijanju najvećeg povećanja u proteklih nekoliko godina, ostaju privrženi dijalogu s predstavnicima pravosudnih tijela o uređenju sustava plaća pravosudnih dužnosnika.


Nažalost, kažu, one dolaze nakon odbijanja ovotjednog prijedloga Ministarstva pravosuđa i uprave o uvođenju materijalnih prava, a kojim bi se prosječna neto primanja sudaca uvećala za gotovo 700 eura u manje od godinu dana.


Iz Ministarstva su u srijedu popodne napomenuli i da je odlukom o pokretanju mjera upozorenja sljedećeg ponedjeljka, 22. siječnja, a koja je sucima poslana još u utorak, 9. siječnja, Udruga hrvatskih sudaca samo potvrdila točnost informacija koje su prošlog tjedna objavljene u jednom mediju da će ‘neovisno o tome što će Vlada u međuvremenu ponuditi, ponovo krenuti s mjerama upozorenja’.