Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Ravnateljstvo Civilne zaštite

Hrvatski spasioci vraćaju se kući nakon tjedan dana

Autor: Hina

14.02.2023. 17:18
Hrvatski spasioci vraćaju se kući nakon tjedan dana

Foto: ReutersHrvatski tim za potragu i spašavanje u utorak je u jutarnjim satima napustio tursku pokrajinu Hatay i krenuo prema Ankari gdje će prenoćiti i nastaviti put prema Hrvatskoj, objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.


U razornom potresu magnitude 7,8 koji je 6. velječe pogodio Tursku i Seriju pogionulo je više od 37.000 ljudi.


To je peti najsmrtonosniji u ovom stoljeću, a zbog razmjera katastrofe u pomoć su pohitali specijalni timovi za potragu i spašavanje ljudi iz ruševina. među kojima i hrvatski tim Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.
U pomoć Turskoj pridružili su se i potražni timovi s psima tragačima Hrvatske gorske službe spašavanja.


Tomislav Marević, dio hrvatskog tima koji je bio raspoređen u Antakyi, gradu koji je prije potresa brojio preklo 200.000 stanovnika, rekao je dan ranije da se radi o razaranju golemih razmjera te da je “gotovo cijeli grad je jedna velika ruševina”.


Hrvatski tim za spašavanje iz ruševina s 41-im pripadnikom i sedam pasa stigao je na sam jug Turske prošli četvrtak, ali u šest dana traganja nisu pronašli nijednu živu osobu.


Koordinacijski centar koji je na terenu rasopređivao međunarodne timove počeo je s otpuštanjem dijela timova koji su među prvima stigli u Tursku jer više ne postoji potreba za takvim tipom potrage, nakon što su odgovorna tijela procijenila da šanse za preživljavanje toliko dugo pod ruševinama gotovo nepostojeće.