Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Po uputi MORH-a

Hrvatski canadair s dvije posade gasi požare u Grčkoj

Autor: Hina

21.07.2023. 10:38
Hrvatski canadair s dvije posade gasi požare u Grčkoj

Foto: Arhiva ZLIz Hrvatske je na gašenje požara u Grčkoj, u petak poletio canadair s dvije posade, temeljem naredbe ministra obrane, izvijestilo je Ministarstvo obrane (MORH).


Jedan protupožarni avion Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s dvije posade poletio je u petak u Grčku radi pružanja humanitarne pomoći u gašenju požara, navodi MORH.


Canadair će u Grčkoj biti angažiran u sklopu Europskog mehanizma civilne zaštite (rescEU) za pomoć drugim državama za koji Hrvatska u stalnu pripravnost od lipnja do listopada ove godine na raspolaganje stavlja zračne snage HRZ-a s dva protupožarna aviona Canadair CL-415.
“Protupožarne zračne snage su posljednjih dana bile angažirane na velikom požaru u Grebaštici, što je dokaz vrhunske spremnosti Protupožarne eskadrile. Hrvatska vojska i njezini piloti spremni su pružiti humanitarnu pomoć u gašenju požara i državama izvan granica Hrvatske kojima je to najpotrebnije”, poručio je ministar obrane Mario Banožić.


Lani su protupožarni zrakoplovi Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH bili  angažirani u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i u Sloveniji.