Nedjelja, 16. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

SINDIKAT

Zgrada bivšeg „Sindikata“ konačno ima vlasnika i počele su pripreme za njezinu obnovu

Autor: Marin Smolčić

27.03.2024. 09:09
Zgrada bivšeg „Sindikata“ konačno ima vlasnika i počele su pripreme za njezinu obnovu

Foto: MARIN SMOLČIĆSredinom 2023. godine potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić dodijelio je zgradu u vlasništvu Republike Hrvatske na korištenje Ličko-senjskoj županiji u čije ju je ime preuzeo župan Ernest Petry.


Kako bi se zgrada privela namjeni, župan Petry je rekao:


-U svrhu izrade projektno-tehničke dokumentacije od strane Ministarstva kulture i medija temeljem alokacije na Program zaštite na nepokretnim kulturnim dobrima odobren iznos od 50.000 eura. S obzirom na iznimno loše i derutno građevinsko stanje zgrade primarno je izraditi elaborat istraživanja građe i tla zgrade, uslijed čega je postavljena građevinska skela kako bi građevinski stručnjaci mogli pristupiti ispitivanjima u cilju izrade elaborata temeljem kojega će biti razvidno na koji način se može pristupiti zaštiti i obnovi ove zgrade, tim više jer se radi o zaštićenom kulturnom dobru RH.
Župan Petry ujedno naglašava kako se radi o prvoj odnosno nultoj fazi obnove, nakon čega će uslijediti radovi na zaštiti i uklanjanju postojeće “žbuke” s pročelja zgrade, uz napomenu da su predmetni radovi tek početak iznimno zahtjevnog i složenog postupka obnove, istaknuvši da će u daljnjoj dobroj suradnji s Ministarstvima odnosno s Vladom Republike Hrvatske i ova zgrada biti privedena namjeni, što će ujedno uljepšati i gradska vizura stroge gradske jezgre Gospića.


Ovaj objekt su zadnjih desetljeća koristili mnogi, počesto i u polu-privatnom aranžmanu. Pri tome ništa nije uloženo u unutarnji ni vanjski dio ove svakako vrlo vrijedne zgrade.