Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

MARKOV TRG

Zastupnici danas mijenjaju zakone koji će im omogućiti da sebi povećaju plaće

Autor: Hina

09.12.2022. 07:54
Zastupnici danas mijenjaju zakone koji će im omogućiti da sebi povećaju plaće

Foto: Davor KovačevićSaborski zastupnici u petak će raspraviti nekoliko zakonskih prijedloga koji se mijenjaju radi novog modela izračuna plaća službenika i dužnosnika tako da će dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici.


Kako bi se do kraja godine mogle provesti potrebne analize koeficijenata i plaća te izradio novi model plaća državnih dužnosnika i službenika zastupnici će po hitnom postupku raspraviti izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.


Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje se jedinstvena osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika u visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, a to će osigurati, naglasio je na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić, kvalitetnu analizu svih koeficijenata, mogućnost usporedbe podataka i objektivnu valorizaciju sustava plaća.
Predlaže se i propisivanje statusa državnog dužnosnika za zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, da glavni ravnatelj policije nema status državnog dužnosnika jer je njegov status reguliran posebnim propisima. Uz to, a propisuje se i novi koeficijent za izračun plaće glavnog državnog revizora.


Zbog jedinstvene osnovice za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuju se novi, manji, koeficijenti za utvrđivanje najvišeg iznosa plaća lokalnih dužnosnika, a uređuje se i pravo na naknadu za rad lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno volonterski.


Izmjenama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka smanjuje se koeficijent za izračun plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka te će se, naveo je Salapić, množenjem službeničke osnovice i novog koeficijenta postići najbliži bruto iznos njihove sadašnje plaće.


Zastupnici će raspraviti i prijedlog zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u javnom sektoru kojim se jasnije definira pojam javnih službi. Također, otklanjaju se dvojbe oko toga tko se smatra obveznim koristiti Registar zaposlenih u javnom sektoru te obračunavati i isplaćivati plaće putem Centraliziranog obračuna plaća.