Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Zakon o pomorskom dobru

Zastupnica Socijaldemokrata: Sad se vidi da nismo nikakvi Plenkovićevi žetončići

Autor: Dražen Ciglenečki

25.01.2023. 08:41
Zastupnica Socijaldemokrata: Sad se vidi da nismo nikakvi Plenkovićevi žetončići

Foto: Mateo Levak / P. Macek PIXSELLPremijer Andrej Plenković u više je navrata javno hvalio zastupnike oporbe, Socijaldemokrate, IDS, Milana Vrkljana i Zlatka Hasanbegovića, nakon što su podržali prijedlog da i Hrvatska sudjeluje u obuci ukrajinskih vojnika.


Nisu se Socijaldemokrati osjećali baš dobro u toj poziciji, pa su pozvali premijera da ih prestane hvaliti jer im na taj način, kao opozicijskoj stranci, ne čini dobro. No, Plenković se nije zaustavio i tijekom prošlotjednog saborskog aktualnog prijepodneva osobno je čestitao svakom zastupniku oporbe koji se javio da mu postavi pitanje, a krajem prošle godine je glasovao za hrvatsko pridruživanje misiji EUMAM.


Sve je, međutim, promijenila zajednička press konferencija opozicije protiv Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, što ga je predložila Vlada. Oni su svi zajedno bili za Putina i zato sada lažu o plažama u nastojanju da se izvuku iz tog gliba, komentirao je Plenković oporbenu konferenciju na kojoj je prva govorila predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati Ivana Posavec Krivec, a potporu joj je dao i IDS.


Čvrsta oporba
Ivana Posavec Krivec podsjetila nas je jučer da su iz njezine stranke molili premijera da ih ne hvali više, ali, kaže, nisu očekivali da će ih on odmah proglasiti – putinofilima.


– To što nas premijer sada naziva putinofilima govori o njemu, o nama ne. Mi, naravno, nismo u Saboru dali svoj glas toj odluci o pomoći Ukrajini da bi nam se to isplatilo u očima premijera. Potvrđuje se danas ono što smo mi cijelo vrijeme govorili, Socijaldemokrati su čvrsta oporba, nikakvi politički žetončići.


Nismo imali bilo kakvih primisli o kombinacijama s HDZ-om. Nemamo potrebu lagati o plažama da bismo se izvukli iz gliba i prikrili svoju tobožnju sramotu. Možemo se pogledati u ogledalo jer svoju politiku temeljimo na argumentima.


Spremni smo podržati ono što je dobro, ali smo kritični kada smatramo da je nešto loše, kao što je ovaj zakon, rekla nam je predsjednica Kluba zastupnika Socijaldemokrati.


Osim što je svoje protivnike, što obično radi posljednjih tjedana, poistovjetio s Kremljom, predsjednik Vlade je u ponedjeljak i obećao da će se u drugom čitanju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama precizirati formulacije koje su oporbi i nekim građanskim inicijativama poslužile kao podloga za pobunu protiv ovog dokumenta.


Imalo je to odjeka već na jučerašnjoj sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša, na čijem dnevnom redu je bilo opoziciji sporno zakonsko rješenje. Predsjednica Odbora Sandra Benčić (Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka) prisutnu je Ninu Perko, ravnateljicu Uprave pomorstva u resoru Olega Butkovića koja je zastupala Vladu, upozorila na odredbu koja dopušta interpretaciju da će se plažama koje su funkcionalna cjelina s hotelom moći ograničiti pristup građanima.


Dok se, naime, za kategoriju javnih plaža navodi da ih davatelj koncesije ne može isključiti iz opće uporabe, za »hotelske« plaže se samo propisuje da ih se neće smjeti ograditi.


– Po izglasavanju ovakvog zakona moglo bi se u primjeni tumačiti da to što vrijedi za javne, ne vrijedi i za plaže koje su s hotelom funkcionalna cjelina, procijenila je Sandra Benčić.


Teška retorika


Nina Perko najavila je korekcije zakonskog teksta.


– Popravit ćemo to do drugog čitanja da bude potpuno jednako. I za hotelske plaže će decidirano pisati da su to javne plaže koje se ne mogu isključiti iz opće uporabe, istaknula je ravnateljica Uprave pomorstva.


Ovo će sigurno danas na plenarnoj sjednici Sabora ponoviti ministar Butković, koji će uime Vlade predstaviti prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.


No, Butković ima u pripremi i tešku političku retoriku, koje je dio ispucao i jučer u izjavama. Političare koji se protive zakonu koji je izašao iz njegovog ministarstva, svrstao je u dvije skupine. U prvoj je, prema Butkoviću, SDP koji je »2003. donio zakon temeljem kojeg u Hrvatskoj postoji 18 ograđenih plaža«.


– Neka pročitaju što su u tom zakonu napisali o ograđivanju plaža i jesu li oni tim zakonom omogućili da se one ograđuju. Licemjerje je i bezobrazluk što sada SDP pokušava javnost uvjeriti da će naša Vlada omogućiti ograđivanje plaža. Ne, mi želimo maknuti ograde s plaža, naglasio je Butković.


U drugoj su skupini, smatra ministar, oporbenjaci koji naprosto »stvaraju kaos«.


– Pozivaju ljude na prosvjed s tezom da mi kao Vlada i HDZ želimo privatizirati plaže. To su totalne nebuloze i izvrtanje teza, zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture.