Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

TEŠKA OPTUŽBA

Zambijski državni tajnik tvrdi da su Hrvati ranije već prelazili granicu s djecom

Autor: Portal ZL

22.03.2023. 12:28
Zambijski državni tajnik tvrdi da su Hrvati ranije već prelazili granicu s djecom

Foto: Stringer/PixsellKako piše portal Index.hrsjednica UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, na kojoj se spominjao i slučaj osmero hrvatskih državljana koji su uhapšeni u Zambiji pod optužbama za trgovanje ljudima.


“Što je istraga utvrdila, uključujući i podrijetlo posvojenja? Jesu li djeca odvedena iz obitelji ili iz sirotišta? Koje je mjere poduzela Zambija kako bi osigurala da posvojenja, osobito međunarodna posvojenja, ne budu rezultat prisilnog nestanka?” pitao je Španjolac zambijsku delegaciju.


Odgovorio im je Dickson Matembo, državni tajnik zambijskog ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti te voditelj izaslanstva. Rekao je da je osmero Hrvata prešlo u Zambiju iz DR Konga s djecom.
“Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali službenike Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito posvajanje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažna.


Vlasnik sirotišta iz kojeg su odvedena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo ministarstvo zajednice i socijalne skrbi u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi”, naveo je Matembo, javlja Index.


Sve to, naravno ukazuje da bi se u cijelom slučaju mogao dogoditi obrat, ali i rasvjetljava stav i sumnje zambijskih vlasti.


Inače, Hrvati koji su uhićeni u Zambiji pod sumnjom na trgovinu djecom i dalje čekaju ročište, koje bi prema posljednjim najavama moglo biti tek u svibnju. Uhićena osmorka brani se sa slobode, a slučaj je u međuvremenu prebačen s Općinskog na Visoki sud.