Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

HRVATSKA LIJEČNIČKA KOMORA

Zakon o zdravstvenom osiguranju neće financijski stabilizirati zdravstvo

Autor: Hina

16.11.2022. 16:34
Zakon o zdravstvenom osiguranju neće financijski stabilizirati zdravstvo

Foto: Davorin Višnjić/PIXSELLHrvatska liječnička komora (HLK) prijedlog izmjena Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju ocijenila je nedostatnim i nezadovoljavajućim jer time neće financijski stabilizirati zdravstvo te predlaže realne cijene i novi model ugovaranja zdravstvenih usluga.


Komora ističe kako predložene promjene zakona ne uvode realne cijene usluga, ne uređuju novi model ugovaranja tih usluga, ne uzimaju u obzir vremensko-kadrovske normative tj. potrebne izvršitelje i vrijeme za provođenje medicinskih postupaka.


Također donose i neka neprihvatljiva rješenja poput isključivanja predstavnika liječnika i drugih zdravstvenih struka, tj. komora iz procesa donošenja tzv. košarice zdravstvenih usluga.
“Nužno je da HZZO prestane samostalno određivati cijene zdravstvenih usluga jer to u pravilu rezultira nemogućnošću velike većine bolnica da stvarne troškove svedu u maštovito niske ‘procjene’ troška HZZO-a”, rekao je u srijedu predsjednik HLK-a Krešimir Luetić.


Pri tome je naveo kako ne stvaraju bolnice gubitke, nego HZZO postavlja neodrživo niske cijene koje ne pokrivaju stvarni trošak zdravstvene usluge.


“Zadržavanjem takvog lošeg modela planiranja, financiranja i plaćanja zdravstvenih usluga jednostavno nije moguće financijski stabilizirati sustav”, poručio je.


Komora je stoga predložila osnivanje neovisnog tijela koje će određivati cijene zdravstvenih usluga.


U njemu bi sudjelovali predstavnici osiguravatelja, bolnica, domova zdravlja, privatnih ugovornih ordinacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te drugih pružatelja usluga te HLK, druge zdravstvene komore, kao i predstavnici Ministarstva zdravstva i udruga pacijenata.


“Jednako je važno da se sa sustava povijesnih limita kao načina plaćanja bolnica prebacimo na plaćanje prema učincima i ishodima, uz primjereno razdoblje prilagodbe”, objasnio je Luetić.


Također, HLK zabrinjava da najviši predstavnici zdravstvene administracije samo konstatiraju postojanje problema kod financiranja, a ne nude njegovo sustavno rješavanje.


Nastavkom neodrživog planiranja zdravstvenih troškova Komora vidi i u prijedlogu državnog proračuna za 2023. u kojem se za jednu petinu smanjuju materijalni troškovi u zdravstvu, a koji uključuju i troškove za energiju i materijal, a cijene su značajno porasle, te lijekovi i medicinski materijal.


Između ostalog, HLK se oštro protivi isključivanju zdravstvenih komora iz procesa definiranja opsega zdravstvenih usluga na koje pacijenti imaju pravo u sklopu obveznog zdravstvenog osiguranja.