Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

ŠEF HNB-A

Vujčić: Već je sada vidljiv povećani interes za investicije u Hrvatsku

Autor: Hina (H)

06.06.2023. 22:00
Vujčić: Već je sada vidljiv povećani interes za investicije u Hrvatsku

Foto: Mateo Levak/NLUlaskom u eurozonu, između ostalog i zbog uklanjanja valutnog rizika, već je sada vidljiv povećan interes investitora za ulaganje u Hrvatsku, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić u utorak na konferenciji “Merge-Invest-Develop: 10 godina članstva Hrvatske u EU”.


Konferenciju je organizirala medijska kuća Bloomberg Adria, a Vujčić je izjavio da je glavni benefit ulaska u Europsku uniju pristup tržištu od oko 500 milijuna ljudi, što se pozitivno odrazilo na izvoz i konkurentnost hrvatskih tvrtki. Članstvo u eurozoni dodatno je povećalo atraktivnost i konkurentnost hrvatskog gospodarstva, između ostalog i zbog manjih troškova financiranja, pri čemu je prosječna kamatna stopa na kredite poduzeća čak i nešto niža od prosjeka eurozone.


Osim povoljnijih uvjeta zaduživanja, poduzetnicima su niži i troškovi poslovanja, s obzirom na uklanjanje transakcijskih troškova, a procjena je da godišnje ta ušteda za tvrtke iznosi oko 160 milijuna eura.
Ono što će se još bolje vidjeti u budućnosti jest i da je Hrvatska postala atraktivnije mjesto za strana ulaganja, i zbog uklanjanja valutnog rizika, a tu je i ulazak u šengenski prostor, rekao je Vujčić.“To se već vidi kroz interes investitora, pa i neke investicije koje su se već počele realizirati, a mislim da ćemo još više vidjeti u idućim godinama”, istaknuo je.


Gospodarski rast se uvelike temelji na uslugama


Hrvatska je ubrzala konvergenciju prema prosjeku razvijenosti EU-a, a da bi taj proces bio još brži Vujčić je apostrofirao važnost nastavka strukturnih reformi, ocijenivši da postoji još puno prostora za poboljšanje kvalitete institucija.


HNB je danas revidirao projekciju rasta hrvatskog BDP-a za ovu godinu s 1,5 na 2,9 posto, a osim spomenutih privatnih investicija, tu su i poboljšana očekivanja kada su u pitanju javne investicije iz EU fondova, kao i efekti uspješne turističke sezone.


Vujčić je istaknuo da se gospodarski rast u Hrvatskoj, posebice nakon pandemije, uvelike temelji na uslugama, pri čemu se jedino u Hrvatskoj znatno povećao omjer prihoda od turističkih usluga i BDP-a.S druge strane, iako investicije solidno rastu, njihov udio u BDP-u je niži od većine usporedivih zemalja, rekao je Vujčić, dodajući da investicijama znatno pridonosi javni sektor, što je uvelike odraz korištenja EU fondova.


Kada je riječ o tržištu nekretnina, Vujčić je rekao da je u eurozoni već vidljiv pad cijena, u Hrvatskoj još ne, no primjetno je smanjenje broja transakcija, a takva pojava obično prethodi stabilizaciji i padu cijena.


Upitan o upozorenju Europske središnje banke (ECB) da bi cijene stambenog prostora u eurozoni mogle “kaotično” pasti zbog utjecaja visokih kamatnih stopa na njihovu dostupnost i atraktivnost, Vujčić smatra da “cijene neće padati na način da bi ga mogli nazvati kaotičnim”.