Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

izjave Tome Medveda

Vrhovni sud žestoko reagirao: ‘Mogu se shvatiti kao pritisak na neovisnost i nositelje sudbene vlasti’

Autor: Hina

24.01.2023. 14:47
Vrhovni sud žestoko reagirao: ‘Mogu se shvatiti kao pritisak na neovisnost i nositelje sudbene vlasti’

Foto: Davor Kovačević/NLVrhovni sud Republike Hrvatske u priopćenju je žestoko kritizirao izjave ministra Tome Medveda te je iste ocijenio kao neprimjerene zahtjeve izvršne vlasti.


Evo što su napisali:


“U vezi jučerašnje izjave ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika vlade Tome Medveda u Dnevniku HRT-a kojim je komentirao odluke Ustavnog suda Republike Hrvatske te iskazao ‘očekujem od Visokog Upravnog suda da će kao i što su i do sada preko 100 tih tužbenih zahtjeva odbili, to učiniti i ubuduće’ ističemo sljedeće:
Krajnje je neprimjereno da Potpredsjednik vlade i Ministar u vladi javno iskazuje da očekuje postupanje nekog suda na određeni način, jer takvim iskazom narušava neovisnost sudbene vlasti.


Naime, takav iskaz može biti shvaćen kao pritisak na nositelje sudbene vlasti i uputa kako određeni predmet treba riješiti, u skladu sa očekivanjima izvršne vlasti.


Na taj način povrijeđeno je temeljno načelo vladavine prava, dovedeno u pitanje pravo na pravično suđenje, te je narušeno povjerenje javnosti u neovisnost sudbene vlasti.


Plediramo da se pripadnici izvršne vlasti, pogotovo oni najviši, ne očituju o sudskim postupcima koji su u toku, te posebno, da ne ističu svoja očekivanja kako će sudovi riješiti te predmete.”