Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

SUCI OČAJNI

‘Vodimo višemilijunske predmete, a preselili smo u pljesniv prostor’

Autor: Hina

07.03.2023. 11:30
‘Vodimo višemilijunske predmete, a preselili smo u pljesniv prostor’

Foto: PixsellTrgovački sud u Zagrebu nema uvjete za rad i otkazuje ročišta, piše u utorak Jutarnji list, za koji s tog suda poručuju: “Preselili smo se u pljesniv prostor, a vodimo višemilijunske predmete”.


Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić podnio je Saboru svoje prvo godišnje izvješće o stanju sudbene vlasti u 2021. u svibnju prošle godine.


Premda saborska rasprava o godišnjim izvješćima ima smisla samo i pod uvjetom ako se provede ubrzo nakon njihova podnošenja, HDZ-ova većina Dobronićevo izvješće, u kojem on uz ostalo iznosi analizu sistemskih problema u pravosuđu i preporuke za njihovo rješavanje, već devet mjeseci drži u ladici.
Tamo bi ostalo vjerojatno još mjesecima da oporba nije prikupila trideset potpisa i pogurala ga na dnevni red Sabora, pa će Odbor za pravosuđe o njemu raspravljati danas, a Sabor na plenarnoj sjednici u četvrtak.


Loši uvjeti


Predsjednik Vrhovnog suda u izvješću uz ostalo upozorava na loše prostorne i kadrovske uvjete na sudovima. Zapuštenost i oronulost sudskih zgrada, dotrajalost električnih i drugih instalacija, kašnjenje s informatizacijom, kronični manjak zapisničara i službenika koji odlaze sa suda jer ne žele raditi potplaćene poslove…


Dobronić je tako potkraj prošle godine primio predsjednike općinskih sudova, prvostupanjskih upravnih i trgovačkih, a oni su ga upoznali s prostornim, materijalnim i kadrovskim uvjetima u kojima njihovi sudovi rade.


Od Vrhovnog smo suda zatražili i dobili zapisnike s tih sastanaka, a ovdje ćemo se osvrnuti na probleme s prostorom koje su predsjednici prvostupanjskih sudova iznijeli Dobroniću.


Većina prvostupanjskih sudova na čija ročišta dolaze stranke, a u složenijim predmetima i veći broj stranaka i odvjetnika, sudeći po zapisniku sa spomenutih sastanaka radi u neprimjerenim, neadekvatnim, starim i loše održavanim zgradama.


Stanje je, međutim, ovih dana posebno dramatično na najvećem trgovačkom sudu u državi – Trgovačkom sudu u Zagrebu, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.