Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

Posljedice vala poskupljenja

Više od 80% Hrvata misli da se cijene nikad neće vratiti na staro

Autor: Portal NL

29.01.2024. 19:30
Više od 80% Hrvata misli da se cijene nikad neće vratiti na staro

Foto: Neva Zganec/PIXSELLHrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je provela istraživanje stavova građana o poskupljenjima u Hrvatskoj. Čak 77,2 posto ljudi ne vjeruje da će se cijene vratiti na staro.


„Zakon o euru bez kazni za neopravdano povećanje cijena, upisivanje u Etički kodeks bez ikakvih uvjeta, slanje inspektora na teren da svaki mjesec provjere isti javno poznati uzorak, sve je to rezultiralo velikim poskupljenjima svih proizvoda osim vjerojatno tog samog uzorka.


Građani se žale na niz nepravilnosti, a više od polovice ih smatra da je trebalo produžiti dvojno iskazivanje cijena. Naravno, Vlada ni za to nije imala sluha“, kaže Biljana Borzan.
Biljana Borzan


Čak 84,9 posto građana smatra kako Vlada nije dobro organizirala nadzor poskupljenja i kako je posljedično uvođenje eura doprinijelo poskupljenjima.


„Ono što posebno zabrinjava je što više od 60 posto građana kupuje manje te su primorani kupovati jeftinije i manje kvalitetne proizvode. Poražavajuće je što je polovica naših građana primorana kupovati manje hrane“, kaže Borzan.


Borzan je više puta javno upozoravala Vladu na manjkavosti zakona te je slala pismo u Europsku komisiju o najvišem divljanju cijena u zemljama s najnižom prosječnom plaćom – zemljama istočne EU.


„Svi smo svjesni da je veliki dio poskupljenja isključivo posljedica pohlepe tržišnih igrača i propusta Vlade da zaštiti građane. To je fenomen koji je izraženiji u istočnoj EU gdje su građani prepušteni na milost i nemilost tržištu.


Svaka kriza se iskorištava za deranje kože građana i tome moramo stati na kraj!“, kaže Borzan.