Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

(pro)ljetno vrijeme

Vakula najavljuje nadprosječno tople dane: ‘Bit će vruće, u nekim mjestima kao nikad dosad u povijesti’

Autor: P. N.

05.04.2024. 08:49
Vakula najavljuje nadprosječno tople dane: ‘Bit će vruće, u nekim mjestima kao nikad dosad u povijesti’

Foto: Luka Jeličić/Arif SitnicaSlijede nam stabilni, većinom sunčani i za doba godine iznadprosječno topli dani, većinom čak iznimni, vrlo vjerojatno barem ponegdje u unutrašnjosti i vrući.


“Pritom je zanimljivo spomenuti da će ovo novo zatopljenje, zbog djelovanja mora izraženije u kontinentalnoj Hrvatskoj, gotovo sigurno pridonijeti i novim temperaturnim rekordima na pojedine nadnevke u barem nekim mjestima.


Štoviše, nakon 1. travnja u Osijeku, još ponegdje će se dogoditi prvi vrući dan, ne samo ove godine, nego i prvi ovako rano u godini”, kaže meteorolog Zoran Vakula za HRT.


Sve toplije
U petak se u Slavoniji, Baranji i Srijemu nastavlja niz opet sve toplijih dana, uz slabiji vjetar i pretežno sunčano vrijeme, nakon samo mjestimične jutarnje magle.


I u središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano uz povremeno umjerenu naoblaku, ujutro ponegdje i maglu. Uz slab do umjeren jugozapadnjak jutarnja temperatura od 7 do 11 °C, a poslijepodnevna 22 do 25 °C.


Toplije nego što je uobičajeno za početak travnja i na zapadu Hrvatske, također uz “nadmetanje” oblaka i vedrine, po nekim kotlinama i jutarnje magle, koje će pratiti slab, uglavnom u gorju i umjeren južni i jugozapadni vjetar.


I u Dalmaciji ne odviše zamjetan jugozapadnjak nakon jutarnjeg burina, i pritom sunčano, uz najnižu temperaturu zraka ujutro od 9 do 13 °C, u unutrašnjosti oko prosječnih 6 °C, te najvišu 20 do 23 °C.


Za ovo doba godine prosječna jutarnja temperatura zraka i iznadprosječna poslijepodnevna i na jugu Hrvatske, uz sunčano vrijeme, slab vjetar i mirno ili malo valovito more.


Toplo kao nikad u ovo doba godine


Za vikend i početkom novog tjedna uz sunčano, gdjekad čak i vedro vrijeme, bit će još toplije, u mnogima mjestima unutrašnjosti i vruće, uz najvišu poslijepodnevnu temperaturu visoku kao nikad ovako rano u godini, barem u znanoj povijesti meteoroloških mjerenja.


Na Jadranu će vrućina izostati, ali ne i prevladavajuće sunce i vedrina te za ovo doba godine rijetko doživljena toplina, osobito poslijepodnevna, koja će ponegdje na neke nadnevke biti i rekordna.


Uz slab do tek lokalno umjeren vjetar, većinom burin pa maestral, more će biti uglavnom malo valovito, temperature sve “primamljivije” za kupanje. No, u nedjelju i osobito ponedjeljak mjestimice je vrlo velika vjerojatnost magle, pogotovo na zapadu Istre, piše Vakula za HRT.