Nedjelja, 26. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA

Ustav jasno kaže da Ukrajina nije naša zemlja saveznica

Autor: P. N.

29.11.2022. 15:40
Ustav jasno kaže da Ukrajina nije naša zemlja saveznica

Foto: Arhiva NLUstavni stručnjak Robert Podolnjak gostovao je u Studiju uživo Televizije N1 gdje je komentirao obuku ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj.


Podolnjak kaže kako ga u ovom slučaju ne zanima dnevna politika i sukob predsjednika i premijera te navodi da je u ovoj situaciji Ustav iznimno važan. Dodaje kako se samo sporadično  govori o članku 7. Ustava koji je za ovu situaciju iznimno važan. Podsjetio je da je taj članak ugrađen u naš Ustav nakon što je Hrvatska postala članica NATO Saveza.


“Mogu reći da sam upoznat s čitavim postupkom donošenja ovog članka 7. On je isključivo mijenjan kad je Hrvatska preuzela obveze ulaskom u NATO Savez i odredbe koje danas čitamo su ugrađene prvenstveno zbog toga”, kaže Podolnjak i dadaje kako se u prijedlogu promjena Ustava to ‘esplicite’ navodi i savjetuje saborskim zastupnicima da to dobro pročitaju.
Objašnjava kako i zbog čega su te odredbe i donesene.


“Dakle temeljem zajedničke suradnje i jamstva u kolektivnoj obrani u slučaju oružanog napada na bilo koju državu članicu”, kaže Podolnjak i naglašava kako je izrijekom navedeno da su nam članice NATO Saveza i države članice Europske unije saveznice, ali ne i Ukrajina.


Dodaje i kako je pogrešno da se članak 7. odnosi i na zemlje članice Partnerstva za mir.


“Sve vlasti su dosad jako fleksibilno tumačile tu ustavnu odredbu, ne nužno pozivajući se na Ustav, nego na Zakon o obrani, i pogrešno se onda tumači da su zemlje članice Partnerstva za mir naše saveznice”, kaže Podolnjak.


Na pitanje je li se takvim tumačenjem stvorila ustavna praksa, ustavni stručnjak odgovora da se u Partnerstvu za mir nalazi mnogo zemalja koje su neutralne poput Austrije i Švicarske pa bi to bilo pogrešno. Dodaje da je u Partnerstvu za mir i Rusija te da bi bilo pogrešno Ustav tumačiti na način da i te zemlje smatra saveznicama.


“Prema tim državama NATO nema nikakve obveze, kao ni one prema NATO-u. Vlade i predsjednici su pogrešno počele nazivati i te zemlje iz Partnerstva za mir saveznicama s kojima smo imali male rutinske vježbe”, kaže Podolnjak i dodaje kako se ovakva odredba u Saboru donosi tek drugi put.