Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

tomislav sokol

Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju

Autor: Portal ZL

16.01.2023. 19:56
Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju

Foto: EU parlament

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu održana je rasprava povodom tridesete godišnjice osnutka jedinstvenog tržišta. Kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) u raspravi je sudjelovao i hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol. Govoreći na plenarnom zasjedanju, Sokol je pozvao na uklanjanje preostalih birokratskih prepreka, uz osiguranje najviše razine zaštite potrošača.


– Jedinstveno tržište jedno je od najvećih postignuća Europske unije i područje u kojem Unija ima najveće mogućnosti djelovanja. Upravo zahvaljujući jedinstvenom tržištu europski se građani mogu slobodno kretati, studirati, zapošljavati i poslovati u različitim državama članicama.


Pritom ono stvara 56 milijuna radnih mjesta i generira 25 % europskog BDP-a. Građani danas mogu telefonirati u Europskoj uniji bez straha od visokih računa, priznavanje stečenih kvalifikacija omogućuje im lakše zapošljavanje u državama članicama, a uskoro će moći koristiti i jedinstveni punjač.


Međutim, unatoč brojnim pogodnostima koje jedinstveno tržište donosi, često ga se, pa i u Europskom parlamentu, neopravdano zanemaruje i uzima zdravo za gotovo. Zato je obilježavanje tridesete godišnjice njegova osnutka izvrsna prilika da jedinstveno tržište uistinu učinimo političkim prioritetom.


U bitno izmijenjenim okolnostima, moramo marljivo raditi na uklanjanju preostalih birokratskih prepreka, uz osiguranje najviše razine zaštite potrošača, bilo da se radi o označavanju hrane, zaštiti od neopravdanog podizanja cijena ili minusima na tekućem računu. Također, snažno pozdravljam i prijedlog Europske komisije o stvaranju instrumenta za hitne slučajeve.


Sloboda kretanja ljudi, roba, usluga i kapitala mora funkcionirati i u vremenima kriza, ako ne želimo da se europska integracija uruši i kontinent utone u kaos. Uspjeh jedinstvenog tržišta ključ je konkurentnosti Europe u globalnom natjecanju i jamac očuvanja životnog standarda europskih građana, zaključio je Sokol.