Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

35 C°

KRIJUMČARENJE DJECE

Uhićena je još jedna osoba u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga

Autor: P. N.

05.04.2023. 14:52
Uhićena je još jedna osoba u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga

Foto: Stringer/PixsellJoš jedna osoba uhićena je u slučaju Hrvata i posvojenja djece iz DR Konga, ekskluzivno doznaju 24sata, a prenosi televizija N1.


“Riječ je o osobi koja je državljanin DR Konga, ime mu je Steven Mulija. Pojavio se danas pred nižim sudom u Ndoli i izjasnio se da nije kriv za djela koja mu se stavljaju na teret. Tereti ga se za krijumčarenje četvero djece koju su posvojili hrvatski državljani”, otkriva za 24sata zambijska novinarka.


Navodi kako je riječ o Kongoancu zaposlenom u sektoru turizma i ugostiteljstva. Zambija ga tereti za krijumčarenje djece iz DR Konga.
Istovremeno, četiri hrvatska para koja su u prosincu otišla u Zambiju po djecu koju su posvojili iz DR Konga već mjesecima proživljavaju noćnu moru. Trenutačno su u iščekivanju početka suđenja zbog optužbi za trgovinu djecom s namjerom iskorištavanja.


Još uvijek nije poznat datum prvog ročišta koje se treba održati na Visokom sudu u Ndoli.


Na slobodi, ali ne smiju napustiti zemlju


Jedina prednost im je što se napokon, kako smo već naveli, nalaze na slobodi, no ne smiju napustiti Zambiju, a najgore im je što ne mogu vidjeti ni posvojenu djecu, koja se od njihova prvog uhićenja 7. prosinca nalaze pod nadzorom Odbora za zaštitu djece okruga Ndola (CPU) u Zambiji.


Jedan od članova tog odbora, pastor Charles Mwambo, izjavio je da su djeca zbog sigurnosti zadržana na nepoznatoj lokaciji dok sud ne riješi slučaj.


Pastor Mwambo otkrio je da su djeca, u dobi između šest mjeseci i tri godine, vraćena pod nadzor njegova Odbora u prosincu prošle godine, kad su i uhićeni Hrvati osumnjičeni u ovom slučaju.


“Uspijevamo se brinuti za djecu, pomogla nam je i vlada. Najveći izazov bila je jezična barijera, jer djeca razumiju samo francuski i jezik lingala, ali su u međuvremenu naučili i nešto malo engleskog. Ni jedna obitelj nije zatražila djecu natrag”, izjavio je Mwambo.


Opet imaju malariju


Od izvora iz Zambije doznali smo kako Hrvati provode vrijeme u iščekivanju sudskog raspleta njihove situacije. Prije svega, dosta ih je u lošem psihičkom, a neki od njih i u fizičkom stanju.


Opet su oboljeli od malarije, a izuzetno im je teško, prije svega, zbog djece do koje ne mogu doći, ne mogu ih posjetiti niti znaju što je s njima. Boje se za njih. Znaju da djeca ne znaju engleski koji je u Zambiji službeni jezik, nego da pričaju francuski i lingala.


Mjesecima su bili s djecom u kontaktu putem videopoziva, a po dolasku u Zambiju u prosincu s djecom su proveli i nekoliko dana u hotelu u Ndoli, gdje su se zbližili, vrijeme su, doznajemo, provodili uživajući svaki sa svojim posvojenim djetetom.


Sad Hrvati gledaju videa i fotografije svoje djece kojoj su trebali pružiti bolji život i topao obiteljski dom. No sve je prekinuto nakon što su imigracijske službe Zambije uhitile Hrvate u zambijskoj zračnoj luci kad su s djecom krenuli prema Hrvatskoj.


Okolnosti u kojima su sad puno su bolje od prošlog puta, kad su vrijeme između dva uhićenja provodili na slobodi. Obitelji im, kao i sve dosad, financiraju. Sad mogu izvan privatnog smještaja u kojemu se nalaze.


Međutim, izlaze samo u paru, mogu odlaziti i u kafić. Sami odlaze i u lokalne trgovine po hranu, vodu… S obzirom na to da su zambijske ulice pune napuštene djece koju viđaju, i njima kupuju hranu.


I dok Hrvati na slobodi čekaju početak suđenja, puno im je bolje nego u zatvoru u kojemu su proveli 64 dana u nehumanim uvjetima bez tekuće vode, kreveta, okruženi raznim insektima, no ni na slobodi se ne mogu opustiti, nego vrijeme provode u strepnji, javlja televizija N1.