Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

spd upozorava

U zdravstvu i dalje nedovoljno pripravničkih mjesta

Autor: Hina

18.01.2023. 15:14
U zdravstvu i dalje nedovoljno pripravničkih mjesta

Foto: Patrik Macek/PIXSELLSDP je u četvrtak upozorio na problem nedovoljnog broja pripravničkih mjesta u hrvatskom zdravstvu, istaknuvši da država, iako je propisala obvezu 12-mjesečnog pripravničkog staža za određena zanimanja, ne otvara dovoljan broj pripravničkih mjesta.


Riječ je o obvezi odrađivanja pripravničkog staža propisanoj Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, bez koje se u pojedinim strukama ne može dobiti licenca i pristupiti tržištu rada.


To vrijedi za fizioterapeute, radne terapeute, farmaceutske tehničare, primalje, dentalne tehničare i dr, koji moraju nakon redovnog školovanja obaviti staž u trajanju 12 mjeseci. SDP pritom upozorava da niti nakon razgovora s resornim ministarstvima problem nedovoljnog broja otvorenih mjesta nije riješen.
“Na staž čeka, prema procjeni, 2500 do 3000 ljudi, a lani je jedva osigurano 900 pripravničkih mjesta”, ističe saborska zastupnica SDP-a Andreja Marić.


Osnovni je problem, kaže, što država nije osigurala dovoljno novca za veći broj mjesta, pa je i ove je godine preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje prvotno predviđeno svega 605 mjesta.


Marić je na to upozorila odgovorne iz više ministarstava (zdravstva, rada i mirovinskog sustava te obrazovanja), a na njezinu inicijativu o tome je održana tematska sjednica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.


Ove godine 1500 mjesta, i dalje nedovoljno


“Najnovija je informacija, koju mi je 17. siječnja potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, da će se za ovu godinu osigurati 1500 mjesta. I dalje nedovoljno”, dodaje Marić.


U praksi sve izgleda tako da se na pripravnički staž čeka po nekoliko godina, a kandidatima za pripravnike je dosta pa se spremaju otići ili su već otišli iz Hrvatske.


Sustav je spor i trom, kaže Marić i skreće pažnju na dodatan problem. Za dobivanje pripravničkog staža oni koji su završili školovanje moraju biti nezaposleni u trenutku prijave na otvoreni natječaj, a kada se javljaju na natječaje trebali bi biti na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje najmanje šest mjeseci.


“Pritom mnogi od kandidata za pripravnike, koji u međuvremenu, kako bi preživjeli, rade različite poslove izvan struke, daju otkaz na dotadašnjem poslu, no mnogi ipak ne dobiju staž”, upozorava Marić.


Uz pitanje nadležnima što će poduzeti Marić apelira da se se prije drugog saborskog čitanja Zakona o zdravstvenoj zaštiti usvoji prijedlog iz javne rasprave – da se Ministarstvo zdravstva i Vlada obvežu osigurati početak pripravničkog staža najkasnije godinu dana od završetka školovanja.