Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

pobjednik domaćin

U Krasnu održana 1. Snježna alka na motornim saonicama

Autor: Marin Smolčić

05.02.2023. 08:43
U Krasnu održana 1. Snježna alka na motornim saonicama

Foto: Marin Smolčić

U organizaciji uglednog ličkog poduzetnika i vlasnika Sirane „Runolist“ Vlade Tomaića u Krasnu je jučer održana 1. Snježna alka na motornim saonicama.


Sudjelovalo je 36 natjecatelja dobnog raspona od 20 do 74 godine iz cijele Ličko-senjske županije, od  Krasna, Otočca, Brinja, Korenice, Plitvica, Senja  pa do Sv. Jurja. Pobjedu je odnio Krasnar Tomislav Babić koji je u pripetavanju, sa također Krasnarkom, Josipom Samaržijom imao mirniju ruku i preciznije oko.


Pravila su bila jasna, kao u pravoj alci. Uvijek isti vozač vozio je  motorne saone minimalnom brzinom od 40 km/h, alkar drži koplje jednom rukom, ženama dozvoljeno i sa dvije ruke, i cilj je pogoditi alku „u sridu“. Ako baš ne ide u sridu onda makar u jedno od polja koja se vrednuju sa jednim ili dva boda.


Bodovi se zbrajaju iz prve i druge trke, a najbolji odlaze u pripetavanje dok se ne dobije pobjednik. Lijep i sunčan zimski dan privukao je osim natjecatelja i brojnu publiku pridošlu iz cijele Like i Primorja. Pobrinuo se organizator i domaćin  Vlado Tomaić i za jelo i pilo, a bila je organizirana i nagradna igra humanitarnog karaktera.


Sav prihod  bio je namijenjen za pomoć obnovi Svetištu Majke Božje od Krasna, hrvatskom katoličkom Marijanskom svetištu iz 18. stoljeća.