Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

traje međunarodna istraga

U Hrvatskoj nestala blokirana luksuzna jahta Putinova oligarha

Autor: Hina

15.01.2023. 11:25
U Hrvatskoj nestala blokirana luksuzna jahta Putinova oligarha

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELLJahta Irina VU u vlasništvu tvrtke ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu Ališera Usmanova i njegove supruge Irine, koja je završila pod sankcijama EU, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije na Ukrajinu, ukradena je sa suhog veza iz marine Betina, piše u nedjelju Jutarnji list


Jahta je nestala pod okriljem noći još prije tri mjeseca, a u luku je uplovila gotovo identična druga jahta. Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tek je ovaj tjedan doznalo za ovu bizarnu krađu i očiti sigurnosni propust, navod dnevnik.


U istragu su uključeni DORH, SOA-a i međunarodne agencije. Izdat će se i međunarodna potjernica. Prema podacima koji se mogu iščitati na internetskoj stranici “marinetraffic.com”, jahta Irina VU, registrirana 2012. u Splitu, isplovila je iz luke u Betini 6. listopada 2022. nešto poslije 10 sati, a tri dana nakon isplovljavanja, 9. listopada prošle godine oko podneva uplovila je u tursku luku Didim, gdje se usidrila i to joj je zadnja poznata lokacija.


Jahta je bila među imovinom ruskih oligarha koju su u Hrvatskoj locirala naša istražna tijela i imala je zabranu prelaska, odnosno bila je pod blokadom.
Zajedno s još četiri luksuzna plovila čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna dolara bila je na popisu sankcioniranih ruskih vlasnika ili njihovih tvrtki. Međutim, unatoč tome jahta Irina VU bez ikakvih je problema napustila hrvatsku luku i isplovila iz naših teritorijalnih voda.


Kako neslužbeno doznaje dnevnik iz visokih izvora, to se dogodilo zbog toga što hrvatska policija uopće nije imala službene podatke niti bilo kakvu obavijest da jahta ima zabranu prelaska, tako da granična policija nije imala razloga postupati i zaustaviti Irinu VU.


Je li netko od nadležnih tijela zaboravio obavijestiti MUP, ili je napravljen propust, utvrdit će istraga koja je u tijeku, pišu novinari Jutarnjeg lista Goran Penić i Željko Petrušić.